Ara Premium 08/10/2014

"És possible aturar l'Ebola"

La coordinadora de MSF de la resposta a l'Ebola a diferents països denuncia que "si s'hagués actuat més no s'hauria arribat a aquest punt"

Núria Martínez
2 min

BarcelonaCarolina López ha estat coordinadora de Metges Sense Fronteres (MSF) de la resposta a l'Ebola a diferents països i ciutats africanes. A la República de Guinea va coordinar el projecte de Conakri, Guédeckou -la zona zero de la malaltia- i de Télimélé. El seu proper destí serà Monròvia.

Quina ha estat la teva experiència professional al terreny en la lluita contra l'Ebola?

Vaig tenir la sort de treballar a un lloc -Télimelé- que ha sigut un exemple mundial. En el moment en què es van detectar els casos es va posar en marxa immediatament el protocol. Es va muntar un centre de tractament i les autoritats es van posar a treballar conjuntament amb la gent del poble.Es va fer el seguiment del contagi i es va dur a terme una tasca d'educació activa de la malaltia. Cal tenir molt clar que si no es fan aquests tres procediments alhora i només es fa el tractament mèdic en si no es podrà eradicar el virus.

I l'experiència personal?

Vaig tenir la sort de trobar-me un projecte molt maco. Era la primera vegada que tractava l'Ebola i va ser una sorpresa arribar a Télimelé i que tot fos tan tranquil. Em va sorprendre molt que hi hagués tan pocs problemes. Va ser una experiència personal i professional molt enriquidora.

Quina va ser la clau per aconseguir eradicar el virus a Téliméle (Guinea)?

Aconseguir trencar la cadena de transmissió. Totes les activitats es van organitzar ràpidament i tothom va treballar en equip. Entre tots vam aconseguir que el virus durés sis setmanes. La taxa de curació va ser molt alta -del 75%- i ho vam aconseguir gràcies a què no només ens vam dedicar al tractament mèdic. Gràcies a l'educació sobre la malaltia i la col·laboració de la gent, els pacients van entendre què els passava i com havien d'actuar. El primer o segon dia que notaven els símptomes ja venien a demanar ajuda.

És possible aturar l'Ebola?

Si nosaltres ho vam aconseguir vol dir que és possible. Si s'hagués aplicat a altres llocs el protocol que nosaltres vam seguir no haguéssim arribat a aquest punt. Però lamentablement, treballarem molt més temps contra l'Ebola, no serà una qüestió de quatre dies.

Per què no es fa?

Per molts factors diferents. Per falta de mitjans, perquè les organitzacions no li han dedicat els suficients recursos, perquè no s'ha arribat a temps... També és important a quin punt geogràfic s'hagi desenvolupat el brot d'Ebola i depèn dels fluxos de població que hi hagi a la zona.

Quan veus això et bull la sang...

I tant. Ens enfadem moltíssim i també ens frustrem. Veure que no s'ha repost com calia és indignant. En molts casos es podria haver aturat el contagi. Es pot fer molt més del que es fa. No només infermers i metges, sinó especialment les organitzacions.

stats