EMPRESES
Economia 10/09/2013

Damm diu que té suports per controlar Pescanova

i
Ignasi Pujol
2 min
Manuel Fernández de Sousa, expresident de Pescanova.

Barcelona.Setmana clau per al futur de Pescanova. El grup gallec -amb un forat patrimonial de 1.600 milions d'euros amagat durant els últims anys- celebra dijous una junta d'accionistes extraordinària de la qual ha de sortir un nou consell d'administració. Ahir el grup català Damm, que té un 6,2% de Pescanova, va assegurar que ja disposa de suports que representen prop del 40% del capital de la gallega perquè la seva proposta per aconseguir el control del grup tiri endavant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, la proposta de Damm té els suports del fons luxemburguès Luxempart (5,83%) i d'Iberfomento (3,39%), als quals se sumaria l'empresària Carolina Masaveu Herrero (3,741%). Així mateix, les empreses de servei d'assessorament Glass Lewis i ISS han demanat votar a favor del consell presentat per Damm i Luxempart, que preveu reduir d'11 a 7 el nombre de consellers i nomenar president Juan Manuel Urgoiti, actual conseller d'Inditex i exconseller delegat del BBV als anys 80.

Damm ha expressat la seva sorpresa davant el fet que el fons nord-americà Cartesian (5%), que presenta la seva proposta al costat de l'associació d'accionistes minoritaris Aemec, sigui l'únic accionista significatiu que no s'hagi querellat contra l'expresident de Pescanova, Manuel Fernández de Sousa (7,5%), i que la seva candidatura, en la qual figuren noms com l'expresident de FCC, Baldomero Falcones, estigui integrada majoritàriament per advocats. Des de la cervesera apunten fins i tot a un possible conflicte d'interessos, ja que Cremades és el bufet d'advocats de Cartesian, alhora que representa els accionistes minoritaris.

Finalment, Damm remarca que la proposta d'Aemec i el fons Cartesian, agrupada sota la denominació Pescanem, està integrada per tretze persones, i que com més consellers es proposen "més fàcil serà que Fernández de Sousa pugui exercir el seu dret de representació proporcional". Luxempart ha titllat d'"inacceptable" que la candidatura de Cartesian pugui tenir el suport de Sousa. Cartesian i Aemec han confiat que la seva proposta de consell obtingui el suport de fins al 25% del capital. "Són sospites, però, si es fan els càlculs, no veiem amb quins suports poden comptar per arribar al 25% si no és amb Sousa", han subratllat des de Luxempart. Cartesian ha demanat que el consell que sorgeixi de la junta sigui "independent i suposi una ruptura total amb el passat", per això considera que Damm i Luxempart no l'haurien d'integrar.

Damm va veure reduir el benefici un 19% el primer semestre (fins als 21,6 milions) a causa de les dotacions per Pescanova, que han ascendit a 20,8 milions.

stats