MOVIMENTS EMPRESARIALS
Economia 27/08/2013

Privalia prescindeix del seu director general per ser més rendible

Toni Grau havia de pilotar la sortida a la borsa, una decisió que s'ha ajornat

i
Ignasi Pujol
2 min

Barcelona.Canvis al capdavant de Privalia, l'empresa catalana de comerç online . La companyia fundada per Lucas Carné i José Manuel Villanueva l'any 2006 ha registrat un increment dels ingressos espectacular durant els últims anys (va facturar 422 milions d'euros el 2012, un 32% més que l'any anterior). Ara bé, la companyia ha decidit durant els últims mesos replegar-se sobre el seu negoci inicial -les vendes amb descompte o outlet - per centrar-se a ser rendible.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És per això que ha aprimat la seva estructura directiva, prescindint del seu director general corporatiu, Toni Grau, tal com ha confirmat l'empresa a l'ARA. Privalia va incorporar Grau a finals de l'any 2010 per apuntalar la direcció d'un negoci que creixia a una velocitat de vertigen.

I és que durant els set anys de vida de l'empresa -la majoria enmig d'una profunda crisi del consum- Privalia ha estat capaç de captar prop de 200 milions d'euros de capital risc.

De fet, un dels principals encàrrecs que tenia Grau era preparar i pilotar la sortida a la borsa. No obstant, el salt al parquet es va descartar l'estiu passat a causa de la inestabilitat financera i la decisió es va deixar per a més endavant. En paral·lel, la companyia amb seu a Barcelona va decidir tancar la divisió de vendes de viatges, la marca de moda a preu complet Claire+Bruce i externalitzar l'activitat logística. Tot amb la intenció de posar el rumb als beneficis, una fita que el grup pretén assolir aquest any.

Direcció per països

El pes de la direcció de l'empresa recau ara en executius per països (Miguel Giribet va ser nomenat director general per a Espanya) i en els fundadors de l'empresa. Lucas Carné n'és el president i José Manuel Villanueva, més centrat en la part operativa del negoci, té el càrrec de conseller delegat.

Toni Grau es va incorporar a Privalia procedent de Vueling, on era director general financer des de poc després de la sortida a la borsa de l'aerolínia. Abans havia treballat a la consultora KPMG i al grup Celsa (a Espanya i al Regne Unit). El directiu català assessora en alguns projectes ara la multinacional catalana de gestió de residus Ros Roca.

Privalia, amb prop de 900 treballadors, ja suma 15 milions de socis. D'aquests, la meitat procedeixen del Brasil i de Mèxic. El Brasil ja és el primer mercat de Privalia, d'on provenen el 25% dels ingressos de la companyia.

Nova injecció

Al maig Privalia va tancar la seva setena ronda de finançament, en què va aconseguir 25 milions d'euros de la firma d'inversió belga Sofina, que s'ha incorporat a l'accionariat. La resta de socis l'empresa són La Caixa Capital Risc, Nauta Capital, Highland Capital Partners, General Atlantic, Insight Venture Partners, Index Ventures, Mirco Schultis i Holger Hengstler (fundadors de Dress-for-less, adquirida per Privalia), i els fundadors de Privalia.

El grup ha registrat per primera vegada un resultat brut d'explotació (ebitda) positiu a nivell consolidat durant el primer trimestre del 2013. L'empresa preveu que aquest any l'activitat a l'Amèrica Llatina tanqui també amb guanys, ja que s'aconseguiria així el primer exercici complet en beneficis a nivell de grup.

Una de les àrees que està donant més bones notícies a Privalia en els últims temps és el canal mòbil. Tant és així que la companyia ja obté un de cada tres euros d'ingressos per compres fetes des de terminals mòbils a Espanya. En alguns mercats, com ara a Mèxic, aquesta xifra arriba fins al 40%.

stats