PRÒXIM ORIENT
Internacional 15/09/2013

Acord per destruir l'arsenal químic de Síria

Els EUA i Rússia donen una setmana al règim d'Al-Assad per detallar quins agents té i on són

Michael R. Gordon
3 min
LA GUERRA CONTINUA Un grup de combatents  de l'Exèrcit Sirià Lliure desplaçant-se a Rakka, al centre de país, divendres passat.

The New York Times / GinebraDesprés de tres jornades maratonianes a Ginebra, que van recordar en algun moment les negociacions per posar fi a la Guerra Freda, els Estats Units i Rússia van arribar ahir a un acord per posar sota control internacional i destruir l'arsenal químic de Síria abans del 30 de juny de l'any que ve. L'entesa allunya definitivament la perspectiva d'un atac nord-americà contra el règim de Baixar al-Assad i llança una de les empreses més difícils que s'han fet mai en la història del control d'armes al món.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"És una situació que no té precedents", explica Amy E. Smithson, un expert en armes químiques del Centre James Martin per la no-proliferació. "Volen fer el que probablement portaria cinc o sis anys de feina en un període de pocs mesos. I en un entorn de seguretat extremadament difícil a causa de la guerra civil que es viu a Síria", alerta.

Encara que l'acord cita per primera vegada explícitament el Consell de Seguretat de les Nacions Unides com a autoritat que haurà de determinar una possible acció internacional a Síria en cas d'un incompliment del règim, Rússia manté la seva oposició a qualsevol acció militar.

Però George Little, secretari de premsa del Pentàgon, va emfatitzar ahir que la possibilitat de l'ús unilateral de la força encara estava sobre la taula. "No hem fet cap canvi en la nostra posició en aquest punt -va dir Little-. L'amenaça creïble de la intervenció militar ha estat clau per impulsar la via diplomàtica, i des d'ara només compten els passos endavant en els compromisos adquirits per Al-Assad".

La primera prova que l'acord de Ginebra va de debò serà en el termini d'una setmana, que és el temps que s'ha donat al govern sirià per proporcionar una "llista completa" del seu arsenal químic. Aquesta llista haurà d'incloure els tipus i quantitats d'agents tòxics en mans del règim, les municions químiques que posseeix i la ubicació dels punts d'emmagatzematge, producció i recerca. "La pilota és ara al terrat sirià", va dir un alt funcionari de l'administració Obama.

La vigència d'un càstig

En una conferència de premsa conjunta amb el seu homòleg rus, el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, va assegurar ahir que "si s'aplica plenament aquest marc proporcionarà més protecció i seguretat al món". Si Al-Assad no compleix amb l'acord, la qüestió es remetrà al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, en què les violacions de l'entesa seran tractades segons el capítol 7 de la Carta de les Nacions Unides, que autoritza una acció punitiva, va dir Kerry.

El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va deixar clar que el seu país, que va amenaçar amb un veto al Consell de Seguretat de l'ONU contra l'ús de la força a Síria, mantenia les seves objeccions davant d'aquesta possibilitat. Però si els russos es neguen a sancionar qualsevol incompliment sirià amb una acció militar, els EUA encara podrien actuar unilateralment, sense l'aprovació del Consell de Seguretat, tal com estaven a punt de fer.

El document aprovat ahir, de quatre pàgines, porta per títol Marc per a l'eliminació de l'arsenal químic de Síria i fixa que abans d'acabar la primera meitat del 2014 s'haurà d'haver completat "la desactivació i la destrucció de tots els materials i equipaments relacionats amb les armes químiques". El marc estableix com a prioritat prendre mesures per evitar que el règim d'Al-Assad pugui utilitzar aquest arsenal abans que es destrueixi totalment.

Un alt funcionari nord-americà va explicar que entre els procediments per assegurar que no hi hagi més atacs químics hi ha la desactivació de les municions o bombes que haurien d'impulsar i escampar els agents tòxics, així com també la destrucció de l'equipament necessari per fer les barreges que activen els agents químics.

Els Estats Units i Rússia van calcular durant les converses de Ginebra que Síria posseeix 1.000 tones d'armes químiques, incloent-hi gas sarín i gas mostassa. I, segons les informacions facilitades pels Estats Units, es creu que hi ha almenys 45 llocs a Síria que tenen relació amb aquest programa armamentístic. Gairebé la meitat d'aquestes ubicacions tenen "material preparat per explotar".

L'administració nord-americana no té indicis fins ara que alguna part de l'arsenal químic hagi estat traslladat a l'Iraq o al Líban, com denuncia l'oposició siriana. "Creiem que totes les armes d'aquesta mena estan sota el control del règim", mantenen els EUA.

stats