PREMSA
Mèdia 10/10/2012

'El País' farà fora 149 treballadors

El diari El País acomiadarà 128 empleats, en prejubilarà 21 més i rebaixarà un 15% el sou dels que es quedin, segons preveu l'ERO presentat ahir. La plantilla amenaça de respondre-hi amb 18 dies de vaga.

Albert Castellví Roca
2 min
EL PRESIDENT, REPROVAT La gestió de Juan Luis Cebrián, president d'El País, va ser durament criticada pels treballadors després de l'anunci de l'ERO.

BARCELONA.128 acomiadaments, 21 prejubilacions i un 15% de rebaixa salarial. Aquestes són les grans xifres de l'ERO que la direcció del diari El País va donar a conèixer ahir als treballadors del mitjà, tal com havia avançat la setmana passada. En total, doncs, perdran la feina 149 persones, gairebé una tercera part d'una plantilla formada per 464 treballadors. Els més grans de 59 anys podran acollir-se a les prejubilacions, mentre que la resta seran acomiadats amb una indemnització de 20 dies per any treballat i un màxim de dotze mensualitats, segons va avançar ahir el comitè d'empresa al seu blog.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Algunes fonts assenyalen que els treballadors acomiadats seran, preferentment, els més grans de 55 anys que tinguin poc domini de l'entorn digital, a més d'alguns dels que treballen a les delegacions territorials del diari, que la setmana passada van veure com desapareixien els quaderns d'informació de proximitat -amb l'excepció dels de Catalunya i Madrid.

El comitè d'empresa qualifica l'ERO de "pla miserable" i assegura que en compliment d'una de les disposicions del conveni van "exigir" a l'empresa que es retirés el pla i "s'iniciés un període de negociacions per buscar solucions alternatives als acomiadaments". Després que, segons els representants dels treballadors, l'empresa s'hi negués, consideren que "les mesures aprovades a les assemblees" celebrades dilluns ja "tenen efecte". Entre aquestes mesures hi ha una vaga de firmes que s'allargarà, si no hi ha novetats, durant un mes -i que es farà visible des d'avui mateix- i la possible convocatòria de 18 dies de vaga entre aquest mes i el que ve.

A més, els empleats van acordar reprovar el president de l'empresa, Juan Luis Cebrián, "per la seva falta de lleialtat a la plantilla i la seva nefasta gestió", i li exigeixen "que torni bona part dels milions d'euros que ha cobrat els últims anys". Segons el comitè, Cebrián va rebre l'any passat 13 milions d'euros.

"No podem continuar vivint tan bé"

El País va tancar l'últim exercici amb pèrdues després de més de 30 anys amb beneficis. Aquest va ser el principal argument esgrimit divendres pel conseller delegat del diari, José Luis Sainz, a l'hora de justificar l'ERO en la reunió que va tenir amb els representants dels treballadors. A més, va remarcar que el cost mitjà per empleat és de 88.000 euros. "No podem seguir vivint tan bé", va dir Cebrián, segons recull el comitè.

L'ERO d' El País s'uneix a la llista dels que s'han presentat últimament en altres mitjans del grup Prisa: al juny, la cadena SER va presentar un pla per fer fora 200 treballadors -que se sumaven als 183 acomiadats el 2011- i al setembre es van anunciar els del diari econòmic Cinco Días , la divisió de revistes i la filial publicitària Brand Solutions.

stats