Mèdia 26/08/2013

TVE prescindeix de les telenovel·les a la sobretaula

En un nou intent per reflotar la tarda, avui estrena l'espai de solidaritat 'Entre todos'

Albert Castellví Roca
2 min

BarcelonaJa fa temps que la tarda és un dels principals punts febles de la graella de La 1, i la desaparició d'Amar en tiempos revueltos ara fa nou mesos va suposar l'estocada definitiva a la franja. Durant l'última temporada la cadena va intentar fer-la reviure de totes les maneres possibles, però ni l'arribada d'Anne Igartiburu al capdavant de +Gente ni la creació de nous formats com Tenemos que hablar i el concurs Letris no van donar resultat. L'últim intent va ser l'estrena d'una nova telenovel·la per a la primera part de la franja, però Gran reserva. El origen va quedar-se lluny dels resultats d' Amar en tiempos revueltos .

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Davant d'aquest panorama, la direcció de TVE ha pres decisions dràstiques. D'entrada, va mirar d'apuntalar el vespre amb una segona edició de Corazón -un espai consolidat al migdia-, que es va posar en marxa al maig, i traient la pols a España directo dos anys després que es cancel·lés inesperadament. Fet això, només quedava solucionar la primera part de la tarda, i aquí el canvi serà molt més radical: les telenovel·les que des de fa dècades omplien aquesta part de la graella -de producció pròpia en el tram immediatament posterior al Telediario i d'origen llatinoamericà més tard- desapareixeran definitivament de la programació, i el seu espai l'omplirà un nou programa de producció pròpia, que s'estrenarà avui mateix.

A les 16.15 es posarà en marxa Entre todos , un format basat en la solidaritat que al llarg de dues hores cada tarda treballarà per "potenciar i canalitzar la generositat i els valors positius de l'audiència", segons explica TVE en un comunicat. Toñi Moreno, que fins ara conduïa a Canal Sur Tiene arreglo , un format molt similar, es farà càrrec d'aquest nou espai, que comptarà també amb un equip de deu reporters repartits per tot el territori espanyol.

L'objectiu fonamental del programa és que els espectadors es puguin donar un cop de mà els uns als altres. "Tots podríem necessitar ajuda, i tots som capaços d'ajudar els altres", reflexiona TVE. Per això, la cadena ha posat a disposició de l'audiència un telèfon gratuït -al qual, diu, ja han arribat prop de 5.000 trucades- i un formulari que permet demanar ajuda o oferir-ne a través de la web. D'aquesta manera, Entre todos aspira a posar en marxa diverses "cadenes de favors" en què una persona n'ajudi una altra amb l'única condició que aquesta també dediqui esforços a ajudar a qui ho necessiti. En aquesta tasca hi contribuiran també els reporters, que presentaran algunes de les persones que demanin la col·laboració dels altres espectadors. A més, quatre experts en diverses matèries -que aniran canviant cada dia- donaran consells sobre com afrontar els problemes que es plantegin.

Un dels camps en què farà especial incidència el programa és el dels emprenedors, ja que buscarà ciutadans disposats a fer "inversions solidàries" en projectes impulsats per altres persones.

La cap de continguts i programació de TVE, Montse Abbad, creu que un format com Entre todos "té tot el sentit en la televisió pública d'una societat com l'espanyola, solidària i creativa". Per la seva banda, el director adjunt de la cadena, Alejandro Flórez, afegeix que amb aquest espai el canal estatal "farà sentir orgullosos els seus espectadors i els que no ho són".

stats