XARXES
Mèdia 29/05/2013

Arriba el 4G: deu preguntes amb resposta sobre la nova connexió ultraràpida

Barcelona, Palma i València, entre les set primeres ciutats que en poden tenir

àlex Gutiérrez M.
3 min

Barcelona.El 4G ja és una realitat contractable des d'avui en set ciutats de l'estat, entre les quals hi ha Barcelona, Palma i València. Però encara hi ha uns quants interrogants sobre quan es podrà considerar del tot desplegada aquesta tecnologia que permet l'accés més ràpid a internet. Us n'expliquem tots els punts d'interès per a l'usuari en 10 preguntes amb resposta.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. Què significa el terme tecnològic 4G?

És una manera d'abreujar quarta generació , ja que és hereva del 3G, que era la tercera versió de la tecnologia que permet accedir a internet des d'un dispositiu mòbil. En realitat, el seu nom oficial és LTE (Long Term Evolution, evolució a llarg termini).

2. En què es nota la millora respecte al 3G?

Fonamentalment, en la velocitat de connexió. Ho fa de dues maneres. D'una banda, augmenta l'ample de banda (la quantitat d'informació que transmetem de pujada o baixada en un segon). De l'altra, disminueix el que s'anomena la latència: el temps que triguen les webs a carregar-se un cop hi accedim. Els efectes del 4G es notaran sobretot en els usos d'internet que consumeixen més dades: mirar vídeos en streaming (sobretot si són en alta definició), fer videoconferències o jugar online en temps real.

3. Quines velocitats permet el 4G?

En condicions òptimes, es poden superar els 100 megues de velocitat de descàrrega. L'oferta de Vodafone, per exemple, assegura que pot arribar fins als 150 Mb de baixada (i 50 Mb de pujada), més del triple que els 43,2 Mb que ofereix actualment a través de la xarxa 3G a les 32 ciutats espanyoles més grans, gràcies a la tecnologia Dual Carrier.

4. Quines companyies l'ofereixen a Espanya?

Vodafone és la primera que, des d'avui mateix, permet contractar aquest servei. Ha estat una jugada sorprenent perquè s'ha avançat a la resta de competidors per sorpresa. De fet, tant Yoigo i Orange havien anunciat ja les seves ofertes, que pensaven implantar al juliol. Movistar, en canvi, encara no ha explicat quins són els seus plans pel que fa al 4G.

5. A quines ciutats estarà disponible primer?

De moment Vodafone ha anunciat que el servei es pot contractar en set ciutats: Barcelona, Palma, València, Madrid, Bilbao, Màlaga i Sevilla. La contractació es pot fer en 10 botigues emblemàtiques d'aquestes ciutats des d'avui o bé, a partir del 4 de juny, a qualsevol altre punt de venda Vodafone o a través de la web.

6. Dins d'aquestes ciutats, arriba la cobertura arreu?

No encara. De moment es pot donar servei, segons càlculs de la companyia, al 55% de la població d'aquestes ciutats. A finals d'estiu, Vodafone assegura que la xarxa estarà desplegada a 1.000 estacions base, cosa que li permetrà una cobertura del 85% en exteriors i del 60% als interiors dels edificis.

7. Quan s'estendrà el 4G a d'altres ciutats?

Actualment hi ha un conflicte d'ample de banda. De moment es fan servir les freqüències dels 1.800 i 2.600 Mhz, però s'està a l'espera de la banda dels 800 Mhz, que actualment ocupen les televisions. El govern espanyol va aprovar alliberar aquesta part de l'espectre radioelèctric i va subhastar-lo ja entre les companyies de telecomunicacions, però la incertesa sobre què fer amb les televisions ha endarrerit el procés. El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va decidir el 2012 avançar-lo un any, de manera que la transició s'acabaria l'1 de gener del 2014, però fonts del sector creuen que és poc viable complir aquesta data i apunten a finals del 2014 o principis del 2015 com a més probables. Fins aleshores, la cobertura als interiors dels edificis podrà ser deficient.

8. A quin preu s'està oferint el 4G?

Els clients de Vodafone que tinguin els plans RED3, RED3 Pro, RED4 Pro, adreçats a professionals, o bé hagin contractat 10 GB de tarifa d'internet tindran el 4G sense cost afegit. La resta podran acollir-se a un cost de 9 euros addicionals al mes, IVA exclòs. La companyia ho promociona oferint-lo de franc fins al 30 de setembre si es contracta.

9. Cal alguna altra condició per tenir 4G al mòbil?

Sí, una d'important: el mòbil ha de ser compatible. Alguns dels aparells que permeten córrer amb 4G són el Samsung Galaxy S4, el Sony Xperia Z, l'LG Optimus G, l'HTC One, el Huawei Ascend P2, el Nokia Lumia 920 i la BlackBerry Q10. Vodafone ha assegurat que aviat tindrà a punt una actualització de software perquè els clients que tinguin iPhone 5 puguin també passar-se al 4G.

10. ¿En quina situació està el 4G al món?

Actualment hi ha 175 ofertes comercials de 4G al món. El Japó i els països escandinaus van ser els primers a poder tastar aquesta ultravelocitat ja el 2009. La crisi econòmica ha estat un dels factors que ha alentit l'estesa del 4G. I això que, segons l'OCDE, la duplicació de la velocitat de la banda ampla en un país fa pujar el PIB en un 0,3%. El ministeri d'Indústria calcula que, per a Espanya, la implantació del 4G suposarà uns ingressos de 12.000 milions, cosa que equival a prop d'un 1% del PIB.

stats