Els últims vint minuts
Opinió 26/01/2011

L'espai balcó

i
Empar Moliner
2 min

Al'agenda cultural del programa Tot és molt confús , de Catalunya Ràdio, donen notícia d'una exposició a l'Arts Santa Mònica. En prenc nota, perquè si una cosa m'agrada és anar a les exposicions de l'Arts Santa Mònica. El locutor, Marc Serena, ens explica que "la fan a l'Espai Balcó". I tot seguit, ens fa un necessari aclariment: "O sigui: al balcó".

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Algú amb menys món que la dama que signa aquest article trobaria pelleringós anomenar "l'espai balcó" el balcó. I aquest algú podria adduir que si es tracta d'un balcó no cal que l'anomenem l'espai balcó. Fins i tot podria afegir que, de la mateixa manera, és sobrer que els treballadors i artistes de l'Arts Santa Mònica anomenin "espai arxiu" l'arxiu i "espai premsa" el recull de notes de premsa. Però jo els diré, a tots aquests indocumentats, que s'equivoquen. I molt. Una cosa és un balcó i una altra cosa molt diferent és un espai balcó.

Que potser és el mateix un menjador que un espai gastronòmic? No he anat a dinar a l'Espai Sucre, ni he anat al teatre a l'Espai Brossa, però és només perquè no em sento a l'altura de l'experiència sensorial i perquè al meu espai casa no hi ha arribat la cangur.

No parlar amb vulgaritat és molt important. I un exemple d'això és l'Ajuntament de Barcelona, que, per aquestes dates, posa uns cartells per tota la ciutat on es pot llegir: "Actuacions en l'arbrat". Actuacions en l'arbrat vol dir que poden els arbres. Però convindran amb mi que no és el mateix fer una actuació en l'arbrat que podar. És molt menys vulgar actuar en l'arbrat que podar. I és per això que -estaran d'acord amb mi- no és el mateix sortir a prendre la fresca al balcó que sortir a prendre la fresca a l'espai balcó. I diré més: no és el mateix sortir a prendre la fresca a l'espai balcó que sortir a captar una mescla de gasos a l'espai balcó.

Com a mare i dona que sóc, abans, els matins, per mi, eren un calvari. Em feia un fart de cridar: "Vols fer el favor de pentinar-te i agafar la motxilla que hem d'anar al col·le?". Ara, la meva vida és molt més relaxada. Dic: "Vols fer el favor de fer una actuació en el teu cap i agafar l'element motxilla, que hem d'anar a l'espai escola?" Ai, si totes les mares fossin tan modernes com jo, no hi hauria fracàs escolar.

Els ciutadans que no vulguin perdre el tren de la modernitat faran bé d'anar a l'Arts Santa Mònica, a Barcelona, a veure què hi fan, a l'espai balcó. Segur que és una experiència sensorial difícil d'oblidar. I, després, un cop vist el que fan a l'espai balcó, poden dirigir-se envers l'ésser amb mobilitat que presta atenció personalitzada a l'entorn (em refereixo al guarda de seguretat) i preguntar-li on és l'espai vàter. I un cop a l'espai vàter podran procedir a eliminar amb tota llibertat de moviments l'element líquid sobrer al seu espai orgànic. Que vol dir que faran pipí.

stats