CANVI DE CICLE
Política 12/02/2013

CiU i ERC esperen ICV per a la llei de consultes

Aquesta setmana impulsaran la ponència per reprendre la feina des d'on va quedar en l'anterior legislatura

Roger Tugas
2 min
Herrera, Mas i Junqueras, després de votar la declaració de sobirania al Parlament.

Barcelona.L'acord de governabilitat firmat per CiU i ERC contenia pocs terminis concrets, més enllà de l'horitzó de la consulta del 2014. Un dels pocs que especificava, però, era el referent a la llei de consultes, atès que s'hi recollia el compromís d'impulsar-ne "l'inici de la tramitació parlamentària com a màxim a finals del mes de gener del 2013". Arribats al mes de febrer, però, els partits encara no han complert i no han registrat la petició de ponència, que els portaveus parlamentaris de CiU i ERC, Jordi Turull i Marta Rovira, van anunciar fa una setmana que entrarien abans de diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El motiu és que volen fugir de la imatge denunciada per ICV i la CUP, que els acusen de capitanejar en solitari i unilateralment el procés cap a la consulta. Aquest cop pretenen evitar impulsar la llei sense més suports i fer oblidar la sensació que van donar quan van enviar una proposta conjunta de declaració de sobirania sense parlar-ne abans amb els altres partits. CiU i ERC treballaven ahir amb l'horitzó que la mesa del Parlament tramités avui la petició. Es reuneix a les deu del matí i, en tancar-se el registre de la cambra, encara no havien obtingut cap nou suport. Si avui a primera hora encara no tenen garantida la signatura com a mínim d'ICV, però, prioritzaran esperar uns dies més i seguir buscant-la abans que tirar pel dret. La data límit és aquesta setmana.

Tanmateix, l'objectiu compartit és aprofitar la feina feta per la ponència parlamentària durant la legislatura anterior, quan es preveia aprovar la llei a finals d'any si no hi hagués hagut l'avançament electoral. Així, en lloc de registrar una proposta de llei, registraran l'expedient tal com va quedar, cosa que permetrà estalviar passos com les compareixences dels juristes. Sí que podrien opinar sobre la llei representants de la societat civil, segons fonts de la negociació.

A més, ERC subratlla la seva voluntat de no limitar la tramitació legislativa a l'objectiu de la consulta sobiranista, sinó que volen que sigui una eina més d'"aprofundiment democràtic" i per facilitar la participació de la ciutadania. "Hi ha informes de la Unió Europea que apunten que Espanya és l'estat que menys consulta els ciutadans", expliquen fonts republicanes.

Precisament, ICV va posar com a exigència no circumscriure la llei a la transició nacional. Els ecosocialistes reconeixen que difícilment votaran en contra d'una llei que reclamaven en campanya, però no garanteixen la seva firma en la petició de ponència perquè critiquen que CiU i ERC segueixin sense voler obrir el conjunt del procés sobiranista a altres forces. "El problema no és la llei. És que volen segmentar el debat nacional", expliquen fonts d'ICV, que lamenten que encara no els han explicat com volen que sigui la taula del dret a decidir.

stats