PACTE FISCAL
Política 19/09/2012

El Govern no espera gestos de Rajoy

Cap gest. Això és el que espera el president de la Generalitat, Artur Mas, de cara a la reunió que tindrà demà amb Mariano Rajoy per tractar el pacte fiscal. A Palau veuen "decisiva" la trobada.

Oriol March
2 min
"FEM COSTAT ALS QUE OBREN CAMINS I FEM FRONT ALS QUE AIXEQUEN FRONTERES" El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va ser ahir a Euskadi en un acte de les víctimes d'ETA. No es va referir  a la manifestació de la Diada però sí que va assegurar que el PP és el partit "que fa front als que volen aixecar fronteres".  A la fotografia l'acompanyen els pares i la germana de Miguel Ángel Blanco.

BARCELONA.Perspectives negatives, molt negatives, de cara a la reunió que tindran Artur Mas i Mariano Rajoy a la Moncloa aquest dijous. "No ens esperem cap gest", admetia dilluns un alt dirigent de CiU a la sortida de la reunió de l'executiva de la federació. Francesc Homs, el portaveu del Govern, va ser ahir menys taxatiu en públic -"La cita és decisiva"-, però comparteix els temors dels companys de partit. Els senyals que arriben de Madrid -no només els públics, sinó els que vénen de les negociacions soterrades- no són bons i per això ningú es planteja, a hores d'ara, que Mas surti de la reunió amb un compromís ferm al qual agafar-se.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El que esperem ara són decisions", admetia Homs a la roda de premsa posterior al consell executiu. El Govern considera que Rajoy ja sap de sobres de què es tracta la proposta catalana de pacte fiscal i, per tant, n'espera una resposta ferma. Un sí o un no, però que permeti determinar si val la pena o no seguir la negociació pel nou model de finançament que va sortir del Parlament ja fa gairebé dos mesos.

Sense avançar esdeveniments

El Govern va evitar, això sí, avançar quines accions polítiques durà a terme si, com preveu, arriba un cop de porta rotund del PP. L'estat d'ànim és tan baix que cap dels dirigents nacionalistes s'atreveix a pronosticar que Rajoy, almenys, s'obrirà a parlar seriosament del pacte fiscal mitjançant una comissió de seguiment.

"Les conseqüències d'un no s'han de comentar a posteriori", va resumir Homs. CiU ha fixat que aquesta setmana, almenys fins demà, ha de ser la setmana del pacte fiscal. Res de referir-se a l'estat propi en públic, res de gestos que encara enterboleixin més la relació amb el govern espanyol en vigília d'una reunió tan decisiva com la d'aquesta setmana. Perquè, tal com va explicar Josep A. Duran i Lleida: "No té sentit dir on anirem si fracassa la negociació pel nou model". Demà al migdia, un cop acabada la cita, el panorama s'esclarirà definitivament.

Mentrestant, Mas signarà avui a Palau un conveni amb els presidents de les quatre diputacions catalanes per tal de començar a bastir la Hisenda pròpia. Una estructura d'estat en la línia del que va defensar el president l'endemà de la manifestació i un gest amb càrrega simbòlica un dia abans de reunir-se amb el seu homòleg espanyol.

stats