9-N ALTERNATIU
Política 05/11/2014

Què votarà cada diputat d'ICV-EUiA el 9-N? Empat tècnic entre el sí-sí i el sí-no

Sis parlamentaris de la coalició optaran per l'opció independentista, cinc escolliran el sí-no, un deixarà la segona resposta en blanc i un altre evita aclarir per quina opció optarà

Roger Tugas
2 min
El número tres de la candidatura d'ICV-EUiA, Joan Mena, la número dos, Dolors Camats, i el candidat a la presidència de la Generalitat, Joan Herrera, durant el míting final / ACN

BarcelonaLa coalició d'ICV-EUiA va decidir no recomanar cap opció de vot a la segona pregunta del procés participatiu de diumenge, tot i que va ratificar el sí a la primera pregunta. Els dos coordinadors nacionals dels ecosocialistes, de fet, votaran diferent, tal com han reconegut públicament. Així, Joan Herrera optarà per l'opció del sí-no, tal com va afirmar a l'últim consell nacional, mentre que Dolors Camats prefereix el sí-sí, segons ha avançat aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta divisió d'opinions –que va portar la coalició a no decantar-se sobre si l'estat català que vol ha de ser independent o no–, a més, es reprodueix en el si del grup parlamentari. Segons han explicat cadascun dels diputats d'ICV-EUiA a l'ARA.cat, sis optaran el 9-N pel sí-sí, cinc ho faran pel sí-no, un marcarà 'sí' a la primera pregunta i deixarà en blanc la segona i un altre evita aclarir si es mullarà pel sí-no o pel sí-sí.

De fet, fins a quatre diputats donen suport a la campanya d'Esquerres pel sí-sí, juntament amb dirigents d'ERC, la CUP o Procés Constituent. És el cas de Jaume Bosch, Sara Vilà i Laura Massana, d'ICV, i de David Companyon, d'EUiA. Al costat d'aquests quatre i de Camats, Salvador Milà confessa que també marcarà les caselles del sí-sí.

Per altra banda, a més d'Herrera optaran pel sí-no el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, i Marta Ribas –que, a més, ho argumenta en un apunt al seu bloc–. Al seu torn, els diputats d'EUiA Joan Mena i Lorena Vicioso aclariran més endavant el sentit del seu vot, tot i que fonts properes avancen que previsiblement es decantaran pel sí-no.

Tot i això, tots els diputats subratllen que l'important és el primer 'sí', l'opció favorable a l'estat propi, ja que suposa un trencament amb l''statu quo' actual. Per això, precisament, el diputat d'ICV Marc Vidal només marcarà aquest primer 'sí' a la butlleta i la segona pregunta la deixarà en blanc. Així mateix, l'ecosocialista Hortènsia Grau avança el seu primer 'sí', però no vol fer públic si prefereix que aquest estat pel qual vota sigui independent o no.

L'altra formació que dóna llibertat de vot a la segona pregunta és Unió. RAC1, però, va preguntar als seus diputats per quina opció es decantarien el 9-N i la majoria van preferir el sí-sí.

stats