LA PROPOSTA DELS SOCIALISTES
Política 21/02/2013

Navarro convida el rei a abdicar en favor de Felip

El PSC vol accelerar així la reforma constitucional, però el PSOE desacredita el seu plantejament

Sara González
3 min

Barcelona.Sense embuts, sense haver-se garantit que almenys era un salt amb la xarxa del PSOE i tot just minuts abans que Alfredo Pérez Rubalcaba comparegués al debat de política general al Congrés per presentar-se com l'alternativa al PP. D'aquesta manera es va aventurar el líder del PSC, Pere Navarro, a demanar ahir l'abdicació del rei en favor del príncep Felip. Va ser el primer a obrir la caixa dels trons, perquè la cúpula del PSC creu que aquesta és la via més ràpida perquè la seva proposta de reforma de la Constitució en sentit federal prosperi. Però els primers cops de porta van venir de casa seva: el PSOE va titllar de "totalment inadequada" la idea de Navarro i les joventuts socialistes van reivindicar la Tercera República.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dirigents de l'aparell del PSC estan convençuts que, en el moment en què es produeixi el relleu de Joan Carles I, serà molt més senzill i viable plantejar la reforma constitucional que abanderen i que, al seu parer, frenaria les aspiracions sobiranistes de Catalunya. Consideren que aquest és un dels punts de partida més adients per impulsar una "segona Transició" en la qual s'han de resoldre tant les sensibilitats territorials com la necessitat de recuperar la credibilitat de la ciutadania en les institucions i la classe política. "Convido la Corona a modernitzar-se i també a acceptar les normes de transparència que avui ens exigeixen els ciutadans", va afirmar Navarro davant un centenar d'empresaris a la Cambra de Comerç.

Però la petició de Navarro va caure com una galleda d'aigua freda al PSOE, que es va afanyar a deixar clar que no comparteix "gens ni mica" que l'abdicació del rei sigui la via més idònia per "arbitrar els profunds canvis que requereix" l'Estat. Fins i tot l'expresident de la Junta d'Andalusia i diputat socialista al Congrés, Manuel Chaves, va afirmar que Navarro hauria de donar explicacions per una petició que considera "fora de lloc". El primer secretari del PSC, per la seva banda, es va limitar a respondre que respecta l'opinió del PSOE.

Fonts del PSC van explicar a l'ARA que Navarro no va consultar el partit de Rubalcaba abans de fer aquestes declaracions i admeten que van agafar el líder del PSOE "de sorpresa" perquè estava concentrat en la seva intervenció al Congrés. "Potser no era el moment ideal, però algun dia s'havia de dir i nosaltres seguim la nostra agenda", van assegurar fonts de la direcció, que afegeixen que aquest fet demostra l'autonomia del PSC respecte al PSOE. Un altre dirigent de la cúpula va anar més enllà i no es va mossegar la llengua: "La decisió de demanar l'abdicació va ser del Pere; ell està convençut que s'havia de dir perquè és un debat actual en la societat i no necessita el consentiment de ningú per fer-ho".

Sigui com sigui, la proposta de Navarro no va quallar en el seu entorn. Si el PSOE la considerava massa agosarada, per les joventuts socialistes resultava insuficient. El primer secretari es va definir com un "republicà convençut", però tot i això va afirmar que Joan Carles és "un bon rei" i convé "un relleu tranquil" cap a una etapa en què el príncep "ha de ser rellevant". L'abdicació, va dir, evitaria que l'única alternativa sigui ja la república.

La JSC demana la república

Per la JSC aquest "relleu tranquil" es quedaria curt. En un comunicat, les joventuts van advertir Navarro que el que cal és reivindicar directament una transició cap a la Tercera República. "Una abdicació de l'actual rei en el seu fill no satisfaria la voluntat de més democràcia que reclama la societat tant a Espanya com a Catalunya", van assegurar els joves del PSC, que van afegir que els socialistes són precisament els que han de liderar el camí cap a un estat "republicà, federal, democràtic, laic i solidari".

"Si ho digués jo, ja veuries quina una se n'organitzaria", es va limitar a replicar el president de la Generalitat, Artur Mas. En tot cas, Navarro ha obert el meló i caldrà veure ara com se'n surt per tancar-lo.

stats