RELLEU A LA COMUNITAT DE MADRID
Política 20/09/2012

Rajoy beneeix González per evitar una guerra interna

Rajoy ha acceptat finalment la candidatura d'Ignacio González, mà dreta d'Aguirre, a la presidència de la Comunitat de Madrid. El president espanyol es garanteix així certa pau amb l'ala dura del PP.

Marc Toro
3 min
Rajoy beneeix González per evitar una guerra interna

BARCELONA.Cedir o fer inevitable una guerra interna dins el partit en un moment de gran inestabilitat política. Aquesta ha estat la màxima seguida pel president espanyol, Mariano Rajoy, a l'hora de donar el vistiplau a la candidatura a la presidència de la Comunitat de Madrid d'Ignacio González, fins ara vicepresident i home de màxima confiança d'Esperanza Aguirre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que ella renunciés al càrrec i aplanés el camí al seu successor, Rajoy ha optat finalment per no obrir un nou conflicte amb el PP de Madrid i ha acabat per acceptar un candidat que va qüestionar amb duresa el seu lideratge després de la derrota electoral del PP l'any 2008. Una altra cosa és que la direcció del carrer Génova l'avali com a nou líder del PP de Madrid. Aquesta, però, de moment és una batalla que encara no s'ha encetat.

Descartant definitivament qualsevol dels possibles noms que sonaven per succeir Aguirre -com el de l'actual consellera d'Educació de Madrid, Lucía Figar-, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va anunciar ahir el "suport absolut i concret" de la direcció estatal del partit a González, perquè considera que és la persona adequada i amb "els mèrits i la capacitat" per situar-se al capdavant de l'executiu autonòmic. González, ara president en funcions, va agrair "de tot cor" el "suport explícit" del partit i va assegurar que se sent "il·lusionat" d'assumir aquesta "enorme responsabilitat".

Un cop conclosa la ronda de contactes amb els diferents partits, el president de l'Assemblea de Madrid, José Ignacio Echeverría, va proposar oficialment González com a candidat a la presidència del govern madrileny. Després de traslladar la seva proposta a la mesa, va quedar fixat el pròxim dimarts com a data d'inici del debat d'investidura en què els diferents grups parlamentaris votaran si donen suport o no al candidat popular.

Rebuig de l'oposició

Amb la benedicció de Génova i la majoria absoluta del PP al Parlament de Madrid, res impedirà que es converteixi en president. La resta de grups parlamentaris de la cambra, però, han expressat el seu desacord amb les formes i tots votaran en contra de la seva investidura.

Una persona que no ha passat per les urnes requereix "un plus de transparència i netedat" que ell "no aporta", va dir el líder del PSM, Tomás Gómez, que va explicar que els socialistes no votaran a favor de González per la suposada vinculació a "processos tan tèrbols, rars i foscos", com el cas d'espionatge al PP de Madrid i el Gürtel. En aquest sentit, Gómez va recordar que els socialistes fa "més d'un any" que demanen que es faci públic el patrimoni del candidat.

També van assegurar el vot en contra els diputats d'IU, perquè a parer seu el relleu no canviarà "res" de les polítiques del PP. El portaveu del grup parlamentari, Gregorio Gordo, va insistir en la idea de convocar eleccions anticipades en lloc de buscar un substitut a Aguirre.

Només UPyD va reconèixer que la proposta de González com a candidat és "gairebé obligada", tot i que el portaveu del partit a l'Assemblea, Luis de Velasco, va afirmar que si es presenta al debat d'investidura amb un projecte continuista hi votaran en contra.

Tensions a la vista

Si bé a hores d'ara dins el PP ja ningú sembla qüestionar el nou home fort de l'aguirrisme, encara queda per resoldre qui serà el futur president del partit a Madrid. Amb la intenció d'ajornar al màxim el que suposarà el pròxim pols dins el PP, Cospedal va deixar ben clar que Aguirre encara és la titular d'aquest càrrec i que el seu relleu és un assumpte que el partit "abordarà quan l'hagi de tractar". D'aquesta manera, la direcció estatal del PP esquiva el xoc. Des de la prudència, el mateix González va evitar pronunciar-se sobre un possible avançament del congrés del partit i es va limitar a dir que s'aplicaran "els estatuts" quan Aguirre "decideixi abandonar la presidència".

Que la convivència entre els dos sectors de la dreta espanyola no serà fàcil, però, és evident. El ministre Cristóbal Montoro va avisar que no hi haurà canvis en la legislació tributària per afavorir Eurovegas. L'actitud del govern espanyol en aquest projecte ja va costar més d'un disgust a Esperanza Aguirre, desautoritzada pels seus.

stats