Política 10/12/2014

Rajoy prepara un al·legat en defensa de la Constitució

Laia Vicens
2 min

BarcelonaPlasmar en un document oficial la defensa aferrissada dels valors de la Constitució. Aquesta és la intenció del PP, que reunirà la seva cúpula - barons, alcaldes i parlamentaris- a La Granja (Segòvia) aquest dissabte per refermar el seu compromís amb el pacte del 1978. Aquesta “declaració de Segòvia” arriba en ple debat sobre una eventual reforma de la carta magna, després que el PSOE hagi sol·licitat formalment crear una subcomissió al Congrés per discutir la modificació del text. Segons va explicar ahir el vicesecretari general d’organització del PP, Carlos Floriano, el PP vol recalcar que la Constitució és la “història d’un gran èxit” per a l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP ja ha deixat clar que refusa obrir el cadenat a la Constitució. Ho va reiterar Mariano Rajoy en una entrevista a Televisa des de Mèxic, on participa aquests dies a la Cimera Iberoamericana. El president del govern espanyol va insistir que la reforma de la Constitució no és un assumpte “prioritari” per al seu govern, ja que, al seu parer, generaria una “tensió” política inoportuna. En canvi, Rajoy va afirmar que l’executiu que dirigeix està centrat en la recuperació econòmica i la lluita contra la corrupció. I en una referència indirecta al president de la Generalitat, Artur Mas, va afegir que el govern espera que “el sentit comú arribi a alguns dirigents nacionalistes d’algun lloc d’Espanya”, en al·lusió al procés sobiranista de Catalunya.

Homs: “Que pagui el que deu”

Poques hores després, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va lamentar la “peculiar” concepció del sentit comú que té el govern espanyol, a qui va demanar que en lloc d’apel·lar a conceptes “subjectius” se centri en aspectes “objectivables”. En concret, Homs va exigir a Rajoy que “pagui el que deu” a Catalunya i que “compleixi la llei i els compromisos”. El portaveu del Govern va aprofitar per denunciar que el govern del PP ha incomplert la llei perquè no ha aplicat el nou model de finançament autonòmic que preveu la legislació i, a més, tampoc respecta els aspectes més “elementals” que fonamenten l’autogovern de Catalunya.

stats