DRET A DECIDIR
Política 15/11/2014

Santi Vila: “Aquest país pot aspirar a obtenir la independència sense violentar cap llei”

i
Antoni Bassas
3 min

BarcelonaEl 9-N va ser un èxit o un fracàs?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un èxit rotund des de molts punts de vista, per les circumstàncies en què es va produir, per la massiva participació i pel resultat.

Vostè va dir el 7 d’agost que aquest tipus d’iniciatives, perquè no quedessin en un simple divertiment, havien de fer-se amb solvència i garanties. Es va equivocar?

El que ha anat passant ho ha confirmat. No deixarem de treballar i de ser insistents fins que aconseguim una consulta, un referèndum, que permeti, efectivament, jugar fort la carta de la independència. Això s’ha de fer amb totes les garanties que des del punt de vista internacional són exigibles.

Vostè va votar?

Efectivament. Vaig votar sí-sí.

Va desobeir el TC?

Tinc la certesa que no. Que l’Estat ens acusi de no complir les lleis no vol dir que les incomplim. M’agradaria conèixer l’opinió dels magistrats del TC sobre aquesta manipulació dels instruments de la justícia i d’arbitratge. Tinc la convicció que podem aspirar a obtenir la independència sense violentar cap llei.

El 28 d’agost vostè va dir a TV3 que en un estat de dret és important que tothom sempre miri de ser molt respectuós amb la llei.

El TC arbitrarà el conflicte, no el qüestionem, cal que siguem curosos. Hi ha ciutadans més abrandats preocupats perquè no ens passi l’arròs, ara que hi ha tanta gent que ha pres consciència del moment. ERC juga un paper molt important de guardiana de l’ideal. CiU i el Govern el fem possible, amb un equilibri que no és fàcil: no decebre les esperances de tants ciutadans sense prendre cap decisió que perjudiqui a algú. És increïble el paper del president Mas. Per la generositat i la responsabilitat.

Vostè ha estat vist com l’última esperança del tercerviisme.

Amb les etiquetes no m’hi poso gaire. ¿És compatible ser independentista i estimar Espanya? Jo crec que sí. Mai parlaré malament d’Espanya. Ara, del govern de l’Estat? Un desastre. S’equivoquen sistemàticament. Potser deliberadament. Això de la tercera via és una entelèquia.

S’hauria d’esgotar la legislatura?

En els pròxims dies presentarem pressupost. Tenim ganes de governar, que vol dir que hi ha mil i un problemes ordinaris que necessiten atenció del Govern i certa serenitat i continuïtat institucional. Però l’agenda política és tan ciclòpica que ho pot desbordar, i hem d’estar disposats a tot amb tota generositat.

Què vol dir amb tota generositat?

Amb disciplina i lleialtat al president. I quan el president consideri que hem de prendre les decisions, les prendrem. El país necessita estabilitat i que els pressupostos tirin endavant. Ens hi juguem la catorzena paga dels funcionaris. L’any 2015 hi haurà eleccions generals. ¿Això és rellevant? Si hem de fer un procés per la independència mínimament ordenat i pautat, ajustat a dret, es tornen a repartir cartes. Cal considerar aquesta variable.

¿Si el PP perdés la majoria absoluta, s’obririen noves oportunitats?

Aquest procés no acabarà fins que hi hagi un referèndum legal.

CiU pot anar sola a plebiscitàries?

El concepte plebiscitàries és acadèmicament equívoc.

Li agrada més constituents?

És una altra cosa.

És el que diu ERC.

Encara no estem en aquest estadi.

Tornem-hi. ¿CiU pot guanyar unes anticipades al febrer o al març?

Estic convençut que les podríem guanyar, sí. Treballem per fer-ho possible.

¿No treballen per una llista única perquè sols no s’hi veuen amb cor?

La direcció del partit treballa en una llista única perquè considera que per a la consecució del procés d’independència era un instrument molt més fort. Però també he pensat que des del punt de vista partidista, anar amb segons qui ens resta.

És el cas d’ERC?

No és el cas de ningú concret. S’hauria de veure qui ajuda i com influeix en els programes electorals.

ERC parla d’una candidatura que si tingués majoria absoluta proclamés la independència així que pogués. Hi està d’acord?

L’opinió d’ERC és molt rellevant, però no és l’única que cal escoltar.

¿Preferiria obrir un procés de negociació amb Espanya i Brussel·les?

Bé, crec que això és preceptiu.

ERC diu que no tots els consellers de CDC parlen d’independència.

Analitzin seriosament i serenament què va passar diumenge. Només amb els que ja tenen la idea implementada al cor i al cap no hi arribem. Encara hem de fer una feina molt gran de persuasió i de seducció dels ciutadans. A vegades hi ha plantejaments catalanistes abrandats que tenen un component propi de l’idealisme més castellà.

¿Vostè exploraria la via del pacte amb el PSC?

Em consta que ja s’està fent.

¿I si li posen de condició renunciar al referèndum?

Som honestos. Tenim un compromís i un mandat electoral.

stats