Política 14/11/2014

‘The Economist’ també insta Rajoy a permetre el referèndum

Núria Orriols
2 min

BarcelonaEl setmanari britànic The Economist s’afegeix a la llista de mitjans internacionals -sobretot anglosaxons- que reclamen un referèndum a Catalunya. Amb un editorial amb la capçalera Let them vote [Deixeu-los votar] va instar el govern espanyol a permetre una consulta sobre la independència. Així, avisava que el desig de celebrar-la és “fort” a Catalunya, però apostava perquè aquest territori continués formant part d’Espanya. En cas contrari, deien, estaria en qüestió la seva continuïtat a la Unió Europea i a l’euro. “La secessió és un mal negoci”, afirmava. Tanmateix, l’editorial argumentava que el president espanyol hauria de permetre la votació, principalment, per “raons pragmàtiques”. “Quan una regió té una entitat lingüística, cultural i ètnica reconeguda, no permetre’ls votar pot tenir efectes perversos”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I continuava: “Hauria sigut erroni forçar Eslovàquia a mantenir-se a Txecoslovàquia, o Kosovo a Sèrbia”. Afegia també que seria “equivocat” obligar els quebequesos a ser part del Canadà, els escocesos, part del Regne Unit, o els flamencs, part de Bèlgica, “si una clara majoria prefereix la independència”. En el cas de Catalunya, però, afirmava que les enquestes indiquen aproximadament que la meitat dels catalans són independentistes i que, en aquest sentit, Espanya hauria de “persuadir” Catalunya perquè continués sent part de l’estat espanyol. Tanmateix, deixava clar que hi ha una “gran majoria” a favor del dret a decidir, i apuntava que, rebutjant aquesta demanda, “Madrid ajuda els separatistes”.

The Economist, però, posava condicions al referèndum. Com a mínim un 80% de participació, i fins i tot una segona volta al cap de tres anys, amb pregunta i resposta clares, tal com estableix la llei de claredat del Canadà. També llançava un dard a favor del PSOE: defensava que Rajoy prometés una “convenció constitucional que recuperi la distribució de poders del 1978” i una revisió dels poders fiscals amb una reforma federal a l’estil alemany.

stats