LA CRISI DELS SOCIALISTES
Política 14/03/2014

Els diputats crítics donen un ultimàtum a Navarro

Demanen ser restituïts per al pròxim ple mentre Elena torna a trencar la disciplina de vot, ara per TV3

Sara González
2 min
Elena i Geli fa dos mesos que estan apartats de les seves funcions al Parlament.

Barcelona“La situació al grup parlamentari és insostenible”. Així defineixen Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura la seva situació d’arraconament al Parlament per haver defensat la consulta del 9-N. Des de fa dos mesos ni poden intervenir en les reunions del grup socialista ni ser la veu del partit a les comissions. És per aquest motiu que en l’assemblea de crítics del PSC convocada per al 21 de març volen donar un ultimàtum a la direcció per ser restituïts en les seves funcions. Amb tot, l’escletxa entre els díscols i Pere Navarro no para d’eixamplar-se. Ahir Elena va tornar a trencar la disciplina de vot al Parlament dues vegades, perquè es negava a donar suport a l’externalització de la publicitat de TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els corrents d’Avancem i Agrupament Socialista volen que l’assemblea de la setmana que ve, a la qual estan cridats a participar els socialistes d’arreu del territori que els donen suport, serveixi per plantejar la necessitat de crear una nova marca que eviti que la diàspora que pateix el PSC sigui més gran de cara a les municipals, però també per advertir Navarro que la paciència dels tres diputats s’esgota. “Volem que siguin restituïts de cara al ple del 26 de març”, assegura un dels dirigents crítics, que recorda que ni tan sols han rebut resposta a la carta que van adreçar al primer secretari. Però la direcció ha reiterat en les últimes setmanes que no farà cap moviment fins que l’ens disciplinari del partit determini quina sanció han de rebre els tres parlamentaris, una decisió que no preveu fer pública fins a finals d’abril.

Tres possibles sortides

Així doncs, si Navarro no es mou, Elena, Geli i Ventura ja estudien tres possibles sortides. Una seria deixar el grup parlamentari però no l’escó i, per tant, passar a ser diputats no adscrits i visualitzar així el que anomenen “l’espai socialista díscol”. També sospesen demanar empara a la mesa del Parlament al·legant que no se’ls està deixant “desenvolupar la seva tasca parlamentària en ple exercici”. L’última seria deixar l’escó, una situació que volen evitar però que no queda descartada del tot.

I és que la incomoditat dels tres diputats dins del grup parlamentari va in crescendo. Ahir Joan Ignasi Elena va tornar a marcar distància amb la direcció i es va negar a votar a favor de l’adjudicació de la gestió dels anuncis de TV3 al Grupo Godó o el Grup Zeta, tal com va ordenar el PSC. Elena va optar per no prémer cap botó. Fonts de la direcció asseguren que posaran aquest nou gest de desobediència en mans de la comissió de garanties i lamenten que el diputat ni tan sols comuniqués a la direcció que no respectaria la disciplina de vot. “Queda clar que el gest d’Elena és el d’algú que ha començat a caminar fora del partit”, asseguren les fonts citades.

La cúpula del PSC vol evitar polemitzar més sobre aquesta qüestió i sobre el fet que el substitut de Jaume Collboni com a diputat sigui Cristòfol Gimeno, alcalde de Castellgalí imputat pels sobresous de Catalunya Caixa. “Ell no tenia cap càrrec executiu a l’entitat”, va defensar ahir Navarro a TV3. L’objectiu: intentar arribar a les europees sense més ensurts, una cita electoral en què esperen “sorpreses”.

stats