PARLAMENT
Política 11/06/2014

Els tres diputats crítics es preparen per sortir del grup del PSC

Sara González
2 min
Els tres diputats crítics es preparen per sortir del grup del PSC

BarcelonaMantenir l’escó com a no adscrits

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els tres diputats crítics del PSC estan “psicològicament fora” del grup parlamentari. I és que Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura consideren insuficient la restitució parcial de les funcions que ahir els va comunicar la direcció després d’haver passat cinc mesos apartats per haver defensat la consulta del 9-N trencant la disciplina de vot. Tot i que se’ls va comunicar que recuperaven la capacitat de presentar iniciatives parlamentàries, a tres dies del consell nacional consideren que la direcció no ha afrontat la dimensió política del conflicte i no té voluntat d’impulsar una “refundació” ni cap “canvi real”. És per això que si res no canvia en les pròximes hores ja tenen coll avall que deixaran el grup però no l’escó i passaran a ser diputats no adscrits.

Una escissió difícil de frenar

Elena ja va comunicar ahir a l’exlíder del PSC Raimon Obiols -que ha marcat la base ideològica del moviment que lidera- que probablement deixarà el grup després de l’assemblea que Avancem té prevista el 28 de juny. “Tots tres actuarem conjuntament”, afegeix una altra de les diputades. A principis de juliol, a més, es presentarà la nova marca electoral que impulsen dirigents com Geli, Montserrat Tura, Antoni Castells i Joaquim Nadal. Pocs confien que el consell nacional de dissabte pugui servir per girar el partit com un mitjó i frenar l’escissió. Lamenten que el primer secretari, Pere Navarro, segueixi enrocat a fer només una “operació de maquillatge” amb alguns canvis de nom a l’executiva.

La Catalunya nació que el PSOE no vol

A més de la restitució al Parlament, alguns dels diputats crítics van posar dues condicions més per refer ponts: que sigui rellevat el portaveu parlamentari, Maurici Lucena, i que es faci un discurs “menys frontista” amb el 9-N. Ahir Navarro va fer un gest defensant que, per reconduir “la ruptura emotiva” amb Espanya, la reforma de la Constitució en sentit federal ha de “reconèixer que Catalunya és una nació”. Ho va dir en una conferència al Círculo Ecuestre, conscient que ni el document de Granada recull aquesta definició ni el PSOE està, almenys per ara, disposat a assumir-la. Segons Navarro, aquest nou pacte constitucional implica poder obrir tots els debats. Fins i tot el de la monarquia, tot i que no es va posicionar explícitament a favor d’un referèndum.

stats