GESTOS POLÈMICS
Política 20/08/2013

La salutació feixista és "cosa de joves" al PP valencià

Salvador Almenar
2 min
Daniel Terrades, líder de les joventuts del PP a Gandia, davant un mausoleu dels franquistes.

ValènciaQuè passaria a Alemanya si un membre d'unes joventuts saludés com ho feia l'exèrcit a Hitler? ¿I si es fotografiés al costat d'una bandera amb la creu gammada? Més enllà de qüestions legals, segurament seria expulsat del partit, sindicat o organització. No passa el mateix al País Valencià, on les Noves Generacions del PP (NNGG) han disculpat els seus membres que han mostrat no tenir complexos a l'hora de posar al costat de símbols feixistes o de saludar com a tals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I en les últimes setmanes no han estat ni un ni dos casos. La primera a sortir a la llum va ser la fotografia d'un dirigent del PP de Xàtiva amb altres persones fent la salutació feixista i lluint una bandera espanyola amb un símbol racista. L'implicat és el secretari d'esports local, Jorge Roca, que va retratar-se així després de participar en un torneig de futbol. El jove popular va assegurar que no sabia quin era el contingut de la bandera que els seus companys portaven, encara que costa creure que no conegués el perfil dels participants del torneig, organitzat per commemorar l'aniversari de la penya ultra del València CF Yomus.

Les seves excuses sembla que van satisfer a la direcció local, que va decidir no sancionar-lo. En un comunicat, el PP de Xàtiva justificava la seva decisió dient que la seva actitud era un "error" propi d'"un jove inexpert".

Molt més difícils d'excusar són les imatges protagonitzades per Xesco Sáez i Daniel Terrades, president de NNGG de Xàtiva i secretari general de la formació a Gandia, respectivament. Amb tot, han trobat l'empara també del seu partit. Cap dels dos ha pogut fer servir l'excusa de Roca perquè en les dues fotografies se'ls veu fent la salutació feixista. El president del PP xativí, Jorge Herrero, va disculpar un cop més l'actitud antidemocràtica d'un dels seus pupils acusant "pirates informàtics" d'haver filtrat al Twitter la instantània en què apareix.

Tampoc per a l'alcalde de Gandia, Arturo Torró, l'actitud de Terrades mereix cap sanció. El dirigent juvenil treballa a l'ajuntament de la capital de la Safor i la proteció de l'alcalde li ha servit per no perdre la plaça. La foto mostra Terrades amb el braç alçat davant un mausoleu dedicat als soldats franquistes.

La imatge, inequívoca i poc innocent de Terrades, és per a Torró una "situació anecdòtica" que pot perdonar-se perquè és jove. El mateix alcalde el defensava al Facebook: "Quan s'és jove es poden permetre unes llicències que d'adult són imperdonables. Si, a més, es tracta d'un context entre amics, de bromes, encara és, diguem-ne, més tolerable".

I amb la foto d'una regidora de Canals al costat d'una bandera franquista són quatre els casos que s'han conegut recentment de joves del PP valencià als quals no els fa res aparèixer amb símbols feixistes, però per a NNGG són "actituds aïllades" per les quals no es pot "atacar tota l'organització". Ells, però, tampoc han volgut atacar amb sancions aquestes actituds, que fan palès el dubtós esperit democràtic d'alguns dels seus membres.

Una actitud juvenil que pot ajudar a entendre perquè, ja grans, els dirigents del PP al ministeri de Presidència destinen 214.847 euros a reparar el Valle de los Caídos, el mausoleu de Franco. El contracte s'adjudicava el 18 de juliol, efemèride de l'alçament feixista.

stats