TRIBUNALS

Condemnat a 15 anys un metge dels Mossos que va violar la seva filla

Després del divorci i durant vuit anys va aprofitar el règim de visites per abusar-ne

Va violar durant vuit anys la seva filla, aleshores menor d'edat, aprofitant el règim de visites després de separar-se de la seva dona. Francisco M.C., metge adscrit als Mossos d'Esquadra, ha estat condemnat a 15 anys de presó i no es podrà aproximar a la noia ni comunicar-se amb ella durant 25 anys.

Els fets que recull la sentència són esfereïdors. Tot va començar el setembre del 2001, just després que el matrimoni, amb dues filles, se separés. La víctima tenia set anys i el seu pare va decidir emportar-se les nenes de viatge a València: Francisco M.C. va aprofitar que els tres dormien al mateix llit en una habitació d'hotel i que l'altra filla estava adormida per violar la nena. Des d'aleshores, tot i que no s'han pogut precisar les dates concretes, les agressions sexuals es van repetir en la "pràctica totalitat" de les visites de les filles -que convivien amb la mare- al pare, normalment al llit del domicili que Francisco M.C. compartia amb la seva mare i un germà.

Els primers anys la víctima no va oposar-hi resistència, ja que va acceptar la conducta com una cosa normal en una nena de la seva edat. El seu pare li havia dit que era un joc i li va demanar que no ho expliqués a ningú: seria el seu secret.

La nena, però, va anar creixent i es va començar a oposar a l'actitud del pare. Francisco M.C. s'imposava aleshores agafant-la pels braços i tapant-li la boca amb la mà o amb un coixí fins que aconseguia el seu propòsit. Almenys en una ocasió també la va obligar a mirar pornografia a la sala i a fer-li tocaments. Després també la va violar.

Insinuen que drogava l'altra filla

Sobre el fet que la germana no es despertés mai -la víctima va explicar que en diverses ocasions havia intentat avisar-la amb cops de peu-, l'Audiència de Barcelona insinua que el pare, per la seva condició de metge, podria haver-li subministrat somnífers. De fet, la germana va explicar en el judici que quan visitava el seu pare tenia uns hàbits de son estranys, i que dormia molt més profundament i d'una manera més prolongada.

Les conductes es van repetir durant els caps de setmana i les vacances als llocs on el condemnat anava amb les filles: viatges a Mallorca i Eivissa, o a Viella en la temporada d'esquí. Les violacions van continuar fins i tot quan a la nena li va venir la regla, tot i que va canviar alguns mètodes i li feia prendre pastilles "d'unes característiques que no s'han pogut precisar". La sentència destaca un cap de setmana en què el pare i les dues filles van anar a visitar un tiet a Sant Feliu de Boada. El condemnat i la filla van ocupar una habitació, aprofitant que l'altra germana no dormia a la casa. Per poder violar-la, l'acusat la va agafar dels braços i els cabells fins que la noia ja no es va poder resistir més.

Decidida a acabar amb la situació, el 23 d'octubre del 2009 la menor -que aleshores tenia 15 anys- va acompanyar el seu pare a casa d'un familiar a Tamariu amb el propòsit de gravar imatges o la veu del condemnat. Francisco M.C., però, se'n va adonar i li va prendre els aparells de gravació, fins i tot el telèfon mòbil, i la va tornar a violar. Aquell mateix any la noia va ser diagnosticada perquè presentava crisis de pànic i angoixa. De fet, va necessitar atenció mèdica a l'Hospital Clínic en diverses ocasions.

Apartat de les seves funcions

Finalment, el 18 de desembre del 2009, acompanyada de la seva mare, va visitar una psiquiatra, a qui va relatar els fets. L'Audiència de Barcelona dóna plena credibilitat al testimoni de la noia, i així ho explica a la sentència. "El seu relat ha sigut capaç de transmetre tant patiment com alliberament, per la certesa que des de la seva denúncia no serà possible el manteniment de l'infern relatat i viscut des dels set fins als quinze anys", assegura la sentència. L'alt tribunal considera que no hi ha cap desavinença o motiu d'enfrontament entre pare i filla que hagi pogut condicionar el relat de la jove. De fet, afegeixen, la víctima assignava "una cara amable al seu pare" quan estaven davant de tercers "aparentant una normalitat que no es corresponia amb el comportament en privat".

Després de la denúncia, interposada el març del 2010, l'ara condemnat -que treballava fent revisions mèdiques als mossos- va ser detingut, però va quedar en llibertat poc després i va tornar a la feina. La situació, però, es va tornar insostenible i els Mossos van demanar a la conselleria de Salut que l'apartessin. Fonts del departament d'Interior asseguren que se l'ha mantingut apartat des d'aleshores.

Més continguts de

El + vist

El + comentat