SUCCESSOS

Detenen neonazis que extorquien per pagar la defensa del cas Stroika

Els diners havien de servir per ajudar els acusats de l’agressió feixista

Va ser apallissat en diverses ocasions i en un cas fins i tot van trencar-li el timpà d’una orella. La víctima, un veí de Tarragona, va decidir no denunciar els fets, però el centre hospitalari on va ser atès va informar-ne la policia. Els Mossos d’Esquadra van detenir el 8 de juliol quatre persones, membres d’un grup d’ideologia nazi, per suposats delictes d’extorsió, lesions, robatori amb violència, amenaces i pertinença a grup criminal. El jutge ha ordenat l’ingrés a presó de dos d’ells. La finalitat de les extorsions era aconseguir diners per finançar la defensa de deu dels acusats en l’anomenat cas Stroika, que estan empresonats per una temptativa d’homicidi a Manresa, el 23 de març del 2012, abans de l’inici d’un concert antifeixista. El judici es va celebrar aquest juny.

La investigació policial d’aquest cas nou va començar el 24 d’abril, quan els Mossos van tenir coneixement de les agressions al veí de Tarragona. El grup actuava sota el nom de Cusos. Les extorsions eren molt violentes i la víctima va anar assumint tots els pagaments, i va arribar a entregar fins a 2.500 euros, malgrat que segons les investigacions encara havia de pagar-ne 5.000 més. Els diners haurien servit per pagar els advocats i una possible indemnització a la víctima del cas Stroika, ja que pretenien arribar a un acord.

Els agents van poder comprovar que es tractava d’un grup molt violent que simpatitzava amb diversos grups radicals de seguidors d’equips de futbol de la lliga espanyola. Les detencions als quatre membres del grup -de nacionalitat espanyola i amb domicili a Tarragona i Terrassa- es van haver de precipitar perquè la Unitat Central de Segrestos i Extorsions dels Mossos va detectar que estaven preparant una nova agressió i, fins i tot, plantejaven el segrest de la víctima. En els domicilis escorcollats s’hi va localitzar una gran quantitat de material neonazi, diners en efectiu, armes blanques, documentació i banderes.

Fins a 39 anys de presó

La fiscalia demana penes d’entre 37 i 39 anys de presó per a 12 dels 16 imputats en el cas Stroika. El grup està acusat d’acudir el 23 de març del 2012 a aquesta sala de concerts de Manresa amb passamuntanyes i amb estètica de skinheads i agredir dos joves amb barres de ferro, punys americans i bengales. Una de les víctimes, un noi de 16 anys, va quedar en coma i va estar hospitalitzat durant un mes.

L’armada, esquitxada per tràfic de cocaïna

Tres mariners del vaixell escola Juan Sebastián Elcano, el més emblemàtic de l’armada espanyola, van ser detinguts diumenge a Marín (Pontevedra) per presumpte tràfic de drogues, segons va informar ahir Europa Press. Fonts de la investigació van explicar a l’agència que els tres membres de la tripulació haurien comprat 20 quilos de cocaïna al port colombià de Cartagena que després haurien venut a un traficant de Nova York. Els Estats Units havien emès una ordre internacional de detenció.