MEDI AMBIENT
Societat 19/03/2013

Ecologistes, pescadors i submarinistes, en contra de les prospeccions sísmiques al litoral

Afirmen que els dos projectes de recerca d'hidrocarburs perjudicaran el medi, la pesca i el turisme

Elisabet Escriche
3 min
El mapa de les prospeccions

Girona.Una trentena d'entitats ecologistes, centres de submarinisme i la confraria de pescadors de Port de la Selva (Alt Empordà) s'han unit en la Plataforma Aturem les Prospeccions amb un clar objectiu: aturar els dos projectes de recerca de gas i petroli que afecten la costa catalana. El que està més avançat és el de l'empresa Seabird Exploration FZLCC, que ja té a exposició pública l'estudi d'impacte ambiental. El projecte, batejat com a Campanya sísmica en àrees lliures del golf de Lleó, enfront a les costes de Catalunya i Balears, abasta 3,7 milions d'hectàrees. Concretament, agafa des de la frontera francesa fins al País Valencià arribant per l'est a Menorca.

L'altre projecte l'impulsa l'empresa Capricorn Spain Limited, la filial de la multinacional petroliera britànica Caim Energy, i tot just està en la fase inicial. En aquest cas la investigació es vol dur a terme en una àrea d'1,15 milions d'hectàrees, que van des del cap de Creus fins a la costa barcelonina. Alguns punts del projecte queden molt pròxims a la costa, com les 12 milles del cap de Begur, les 19 de Platja d'Aro i les 20 de Sant Feliu de Guíxols. Per saber si hi ha hidrocarburs en les dues zones, les empreses duran a terme anàlisis sísmiques del subsòl marí. Es fan amb un canó d'aire comprimit de gran potència que es llança des d'un vaixell. "En funció de com rebota es pot saber si hi ha gas, petroli o res", explica el portaveu de la plataforma, Enric Cortiñas.

Al·legacions al ministeri

Les entitats ecologistes ja han presentat al·legacions al ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, que és qui té la competència, pels dos projectes. Argumenten que les investigacions afectaran les espècies i el fons marí. Cortiñas alerta que també perjudicaran els sectors pesquer i turístic. "A la zona de França on s'han fet prospeccions ha disminuït un 50% la captura de peix i a Tarragona, on hi ha una petita petroliera, hi ha hagut fins a 18 vessaments", assegura. A més, en les al·legacions els ecologistes denuncien que els projectes estan "plens d'irregularitats", com l'incompliment de la llei estatal d'hidrocarburs que fixa en 100.000 hectàrees la superfície màxima a estudiar o la vulneració de les normatives espanyoles i europees de protecció del medi marí. "Alhora hi ha contradiccions com que afecti el canó del cap de Creus, una zona que l'Estat vol convertir en reserva", afegeix. El sector pesquer també té previst presentar les seves pròpies al·legacions.

Els experts asseguren que les anàlisis sísmiques estan totalment regulades per la Unió Europea i que fa més de 40 anys que se'n fan. "Països com Noruega, molt sensibilitzat amb el medi ambient, n'han dut a terme", explica el catedràtic d'estratigrafia i professor de recursos energètics i geologia del petroli a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, Mariano Marzo. És un mètode que s'usa de manera habitual en la recerca científica. "No hi ha una altra manera de fer una radiografia del subsòl marí", explica. Marzo assegura que no té un impacte a llarg termini i es qüestiona si no és més perjudicial per al medi ambient la pesca d'arrossegament.

La plataforma alerta que, si el govern espanyol aprova els projectes, recorrerà a la justícia per aturar-los. A més, està fent una recollida de signatures al portal Change.org que ja compta amb prop de 2.000 adhesions i té previst buscar el suport de la Generalitat, tot i que no tingui competències en aquesta matèria.

stats