Francesc Mateu: “Hem arribat a una desigualtat tan extrema que frega l’estupidesa”

Mateu alerta dels perills de la desigualtat i de la necessitat de revertir l’escletxa entre rics i pobres.

Per què es continua eixamplant la distància entre rics i pobres?

L’informe detalla tres idees: la desigualtat s’incrementa, això passa a tot arreu i aquesta desigualtat fa que sigui impossible revertir la situació de pobresa. Per tant, anirem a un escenari pitjor si no aconseguim frenar aquesta tendència, tant a Sud-àfrica com a Catalunya. Hem arribat a una desigualtat tan extrema que frega l’estupidesa.

I això és una trava per al progrés?

La riquesa està tan concentrada que no serveix ni per generar despesa. Són diners que acaben anant a operacions especulatives o que estan parats. Per tant, aquests recursos no generen creixement. La desigualtat provoca malestar social i empeny cada cop més ciutadans per sota el llindar de la pobresa. És una situació que actua com un càncer.

L’austeritat no ha contribuït precisament a revertir la desigualtat.

Exacte. Quan hi ha unes diferències tan grans, hi ha dues maneres de tallar-ho, una per dalt i una per baix. Es tracta d’invertir en sanitat, educació i habitatge per assegurar uns mínims als que ocupen una posició vulnerable. Així no retrocedeixen. Per dalt, ens hem de preocupar que hi hagi mecanismes per evitar tanta concentració de riquesa.

Per exemple, amb la redistribució de la renda a partir dels impostos.

Hem de redistribuir la riquesa via impostos, augmentar els nivells de qualitat democràtica i transparència, i fer possible la separació real de poders. Ha de resultar impossible que els poderosos puguin acabar influint en l’elaboració de lleis, un fet que moltes vegades queda amagat. S’ha d’evitar que es legisli en benefici només dels rics.

El + vist

El + comentat