ENERGIA
Societat 13/05/2014

Indústria va amagar l’informe que vincula els sismes amb el Castor

L’Institut Geogràfic confirma que les injeccions de gas van moure una falla que no estava “cartografiada”

Albert Solé
3 min

BarcelonaVuit mesos i mig després que el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, obligués el magatzem de gas submarí Castor a aturar la seva activitat, s’ha fet públic l’informe que confirma el que tothom sospitava: els terratrèmols del setembre i octubre del 2013 al Montsià i el Baix Maestrat van ser culpa de les injeccions de gas.

Aquell 26 de setembre Soria va obligar Escal UGS a deixar d’injectar més gas al magatzem -després d’un sisme de 3,6 a l’escala de Richter- i va encarregar immediatament un informe de sismicitat a l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), que depèn del ministeri de Foment. L’informe, que es va fer públic ahir, diu: “Tot indica que els sismes tenen una relació directa amb les injeccions de gas del Castor, però això ho ha de confirmar un estudi geològic que ho posi en relació amb les característiques de les injeccions”. Aquest segon estudi que reclama l’IGN és el de l’Institut Geològic i Miner Espanyol (IGME) -depèn del ministeri d’Indústria-. Encara no s’ha fet públic, tot i que ahir el ministeri va admetre que ja el té sobre la taula des de fa mesos -igual que el de l’IGN, que l’ha amagat cinc mesos-, però que s’espera a tenir un tercer informe, el que va encarregar a un grup de tres experts internacionals independents, que encara no ha rebut. Soria assegura que llavors prendrà la decisió final sobre la reobertura del Castor.

Segons el geòleg i professor de la UB Josep Giner, que ha estudiat en profunditat el cas Castor, aquest informe de l’IGME que Indústria manté ocult hauria de confirmar la teoria que s’explica en el llibre Castor: la bombolla sísmica, del periodista Jordi Marsal, que els sismes més forts els van provocar les proves d’esforç encarregades pel ministeri. Soria, que no les tenia totes amb el projecte Castor, va exigir a Escal UGS que fes una proves d’injecció de gas a màxima potència per comprovar si el magatzem aguantava. Si ho feia, li donarien l’autorització definitiva per poder entrar en funcionament. El llibre de Marsal prova que el Castor no va superar la prova d’esforç, però el ministeri no ha volgut fer públic encara l’informe. Josep Giner dóna per bona la teoria que Escal va fer un càlcul erroni de la porositat de les roques del magatzem, i per això quan van injectar el gas al màxim es van produir uns sismes que no esperaven. “Si jo tinc raó, si el Castor reobre i tornen a injectar gas a màxima potència, hi tornarà a haver sismes”, vaticina Giner.

No va ser la falla Amposta

L’informe de l’IGN, a més de corroborar el que molts experts tenien clar, que els sismes els va provocar l’activitat del Castor, afirma que és un cas clar de sismicitat induïda. L’informe descriu com des del 1920 fins a l’1 de juliol del 2013 en aquesta zona del golf de València hi va haver només 203 sismes, mentre que entre el 5 de setembre del 2013 i el 15 d’octubre del 2013 n’hi va haver 512. L’IGN, a més, diu que les injeccions de gas van accelerar la sismicitat d’una falla desconeguda fins llavors, que seria la responsable del terratrèmols, i que no seria la falla Amposta. L’Amposta és la falla més coneguda de la zona, i que fa de paret del magatzem de gas. Segons l’IGN, la falla que s’ha mogut amb les injeccions de gas és una altra que “no estava cartografiada”.

Més enllà del contingut de l’informe de l’Institut Geogràfic, el que sobta és la manera com el govern espanyol ha gestionat els temps. Aquest informe s’ha fet públic perquè un diputat valencià d’Esquerra Unida (IU), Ricardo Sixto, va fer la petició formal al Congrés per tenir accés als informes de l’IGN i de l’IGME. Sixto els va demanar el 14 de gener, i la setmana passada en va rebre un dels dos.

Cinc mesos en un calaix

L’informe, però, està datat del 13 de desembre, el ministeri d’Indústria el va rebre el 18, i no el va enviar fins al 10 d’abril al Congrés, on també es va passar un mes en un calaix. “El govern espanyol encara no sap què fer amb el Castor i busca estratègies per sortir-se’n”, explica a l’ARA Sixto, que recorda: “Soria té una papereta complicada: si obre el Castor té el risc que es repeteixin els sismes, i si el tanca haurà d’indemnitzar l’empresa”. IU enviarà aquest informe a la Fiscalia de Castelló i demanarà la compareixença del ministre Soria perquè s’expliqui al Congrés.

stats