Societat 02/09/2013

"No sé si són perillosos, però m'estan ajudant molt"

A.n.
2 min
L'èxit dels 
 E-cigarrets  s'ha traduït  en un boom de botigues.

Cornellà De LlobregatPassar de fumar tres paquets de tabac al dia a només quatre o cinc cigarrets diaris ja és un èxit que demostra l'eficàcia dels e-cigarrets per deixar de fumar. Almenys això és el que creu Pep Sendra, un fumador de tota la vida -va provar el primer cigarret quan només tenia 16 anys- que, malgrat que encara no ha aconseguit deixar el tabac del tot, veu la fita cada cop més a prop. "Ho havia intentat amb xiclets i pegats de nicotina, amb homeopatia i amb altres mètodes alternatius, però mai me n'havia sortit", explica Sendra, mentre aspira el vapor del seu inseparable cigarret electrònic assegut en una taula de La Bodegueta del Museu, el seu restaurant de Cornellà de Llobregat. "L'ansietat que em suposava deixar de fumar ha desaparegut amb aquest dispositiu, és una gran alternativa", afegeix.

Sendra va plantejar-se provar els e-cigarrets després d'informar-se a la xarxa sobre els seus pros i contres. "Vaig llegir tant la versió positiva com la negativa, que alertava de possibles efectes nocius -assegura-, però de seguida vaig creure que tenia més avantatges que inconvenients". Primer va provar models de poca autonomia i finalment va acabar trobant el dispositiu que li ha permès estar més de sis hores sense fumar tabac, "una cosa impensable fa dos mesos i mig", recorda Sendra. "No sé si els cigarrets electrònics són perillosos, però m'estan ajudant molt -afirma-, i el que sí que sé és que pitjor que el tabac segur que no són". De fet, n'està tan satisfet que els ha recomanat a clients i amics. "La meva intenció és deixar de fumar tant tabac com e-cigarrets, i això m'està funcionant", celebra.

Una 'crossa' qüestionable

Com la majoria de fumadors, el tabac és per a Sendra un hàbit que va molt més enllà del cigarret. "Per a mi un cigarret és una crossa", explica. "Quan estava a l'ordinador, quan parlava per telèfon, quan prenia un cafè, sempre necessitava tenir un cigarret a la mà", assegura Sendra. I afegeix: "Ara el cigarret electrònic també em permet fer-ho i per això em va tan bé". No obstant això, aquesta substitució pot ser poc beneficiosa per aconseguir la desitjada fita de deixar de fumar. Així ho adverteix Sílvia Granollers, infermera especialitzada en tabac i que ha ajudat un gran nombre de pacients a abandonar aquest hàbit. I és que, teràpia farmacològica a banda, "la clau per deixar el tabac és trencar les rutines -explica-, i això només s'aconsegueix amb una teràpia conductual adequada".

Segons Granollers, els e-cigarretsno només presenten dubtes pel que fa a la seva seguretat, sinó que a més substitueixen el tabac tradicional "sense deixar marge a canvis de conducta que són essencials per deixar de fumar". En aquest sentit, la reintroducció dels cigarrets -tot i que electrònics- en llocs on no es pot fumar tampoc és beneficiosa. "Veure altra gent fumant és un handicap més que dificulta l'esforç per deixar-ho", assegura la infermera. Un "pas enrere" que pot "desmuntar tot el que s'havia aconseguit fins ara en el camp del tabaquisme".

stats