EDUCACIÓ
Societat 16/06/2012

Uns 230 alumnes sense escola l'última setmana de curs

Quan queda una setmana de curs, l'escola Menéndez Pidal de Barcelona ha avisat les famílies que no obrirà al setembre. El centre concertat tanca per motius econòmics i deixa 231 nens a la recerca de plaça.

Sònia Sánchez
2 min
L'escola concertada Menéndez Pidal, a la Vall d'Hebron de Barcelona, tanca les portes el curs que ve, després de 50 anys de vida.

BARCELONADimecres, quan van acompanyar els seus fills a l'escola per marxar de colònies, els pares del centre concertat Menéndez Pidal de Barcelona es van trobar amb una notícia que no s'esperaven. L'escola tancarà el curs que ve i, ara, els 231 alumnes -des de P-3 fins a 4t d'ESO- que té hauran de buscar plaça a la resta de centres de la zona. La decisió arriba un cop finalitzat el procés de preinscripció i en plena setmana de matriculacions, quan les famílies pensaven que tenien la plaça assegurada. El centre, ubicat al barri de la Vall d'Hebron, està recollint ara les sol·licituds dels pares per a altres escoles de la zona i el Consorci d'Educació de Barcelona (CEB) ha obert per a ells un termini extraordinari.

Fonts del Consorci van explicar a l'ARA que, amb els grups de la preinscripció escolar ja tancats, els consta que hi ha prou vacants per poder distribuir aquests nens entre els 8 centres públics i 8 concertats que hi ha en "una zona geogràfica relativament pròxima", comptant la Vall d'Hebron, Vallcarca, Horta-Guinardó i, fins i tot, la part més pròxima de Sarrià. El Consorci s'ha compromès a trobar escola per a tots i a tenir el procés resolt entre el 28 i el 29 de juny per als de primària i entre el 4 i el 5 de juliol per als de secundària. També diu que intentarà conjugar les vacants existents amb la demanda dels pares, que han tingut amb prou feines dos dies per poder visitar alguna escola abans de fer la sol·licitud. Dilluns al migdia el Consorci recollirà aquestes sol·licituds i donarà inici al procés.

50 professors sense feina

A part dels alumnes, el tancament també deixa 50 professionals al carrer. La directora de l'escola, Sílvia Llucià -filla de Domingo Llucià, que va fundar el centre l'any 1963-, va argumentar la decisió per "motius econòmics i circumstàncies, com la crisi i la poca demanda, que fan inviable la continuïtat del centre". Llucià insisteix que el motiu de tancar "no són les retallades", ja que el Govern els ha mantingut els concerts "tot i que alguns grups de primària tenien només 13 nens".

Per explicar que no s'hagi avisat el claustre ni les famílies fins a aquesta mateixa setmana, amb la preinscripció ja tancada, la directora al·lega que es va intentar negociar una font de finançament privat "fins al mateix dimarts a la nit". Però el president del comitè d'empresa de l'escola, Carles Arnald (UGT), posa en dubte aquesta versió i atribueix la situació de l'escola a la "mala gestió" de la direcció. El centre havia arribat a tenir fins a 2.500 alumnes als anys 80 i 90. Les instal·lacions de l'escola conserven aquesta dimensió, però el nombre de matriculacions no ha parat de baixar en l'última dècada. "No s'ha fet res per augmentar la demanda, ni tan sols jornades de portes obertes", es queixa Arnald. Explica que un grup inversor ha intentat quedar-se amb el centre per donar-li continuïtat i la direcció s'hi ha negat.

stats