SALUT
Societat 23/09/2013

La diabetis adquireix proporcions d'epidèmia

Més de 20.000 professionals es reuneixen a Barcelona en un congrés per presentar els últims avenços

Lara Bonilla
2 min

BarcelonaEs calcula que la diabetis afecta prop d'un milió de persones a Catalunya i més de sis milions i mig a Espanya. La malaltia i les seves patologies associades -cardiopaties, ceguesa i deteriorament dels ronyons i del sistema nerviós, entre d'altres- està adquirint "proporcions epidèmiques i generant un gran cost social i econòmic". Així ho han advertit els professionals que, des d'avui fins al 27 de setembre, es reuneixen a Barcelona en la reunió anual de l'Associació Europea per a l'Estudi de la Diabetis (EASD).

La diabetis "és una de les malalties més costoses", assegura Viktor Jörgens, director executiu de l'EASD. "No només a Europa. A la Xina hi ha una explosió de diabetis i s'ha de donar tractament d'insulina a milions de persones", afegeix. El cost directe i indirecte del tractament dels malalts de diabetis representa un 19% del pressupost del sistema sanitari públic espanyol, explica Ignasi Conget, coorganitzador del congrés amb Ramon Gomis, director de l'Idibaps. Segons Jörgens, l'eradicació de la diabetis "estalviaria molts diners". "Són persones amb més problemes de cor i hipertensió", afegeix. Aproximadament un 80% dels diabètics acaben desenvolupant hipertensió. La diabetis, en les seves diferents variants, afecta un 13,8% de la població espanyola d'entre 18 i 70 anys i és "una epidèmia lligada a l'obesitat i el sedentarisme". "Com més obesitat hi ha, més diabetis", resumeix Conget.

De fet, segons el metge d'atenció primària Luis Gutiérrez, amb l'actual taxa de sobrepès, la prevalença de la diabetis creixerà un 250% l'any 2030. Gutiérrez va fer aquesta advertència durant una conferència organitzada per associacions de pacients i fora del marc del congrés.

Millorar els dispositius

A la trobada que avui comença a Barcelona hi assistiran més de 20.000 participants de 120 països, que presentaran els últims avenços en la investigació de la diabetis. Entre les novetats que es presentaran al congrés destaca l'ús de teràpies cel·lulars per substituir les cèl·lules que no produeixen insulina. També es presentaran estudis epigenètics que tracten la influència de l'ambient -els hàbits de vida com l'esport o l'alimentació- sobre la malaltia. Tot i els últims avenços en la investigació, encara no se sap amb exactitud el mecanisme que desencadena la diabetis. Alguns estudis han relacionat casos de càncer amb diabetis però un control correcte de la glucèmia pot assegurar, segons els experts, una esperança de vida similar a la de la població general. Per això és fonamental un bon control de la malaltia. "Estem molt lluny de curar la diabetis però la perspectiva i el pronòstic dels pacients han canviat molt", assegura Ignasi Conget. Un del reptes de futur és millorar els dispositius amb què es tracten els pacients, com les bombes d'insulina, així com acordar una reglamentació comuna perquè els requisits de cada país no siguin diferents.

stats