Ara Premium 09/10/2013

El Castor es desentén dels sismes més intensos

El ministre d'Indústria nega que el govern espanyol s'estigui plantejant tancar el magatzem de gas

S. Almenar / T. Gutiérrez
3 min
VISITANT CASTOR Els ministres Soria i Margallo, ahir amb el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, a la plataforma del magatzem de gas.

Barcelona.El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va visitar ahir la plataforma Castor per conèixer de primera mà la versió de l'empresa sobre les causes dels gairebé 500 sismes registrats durant l'últim mes davant la costa de Vinaròs i que han posat en alerta les comarques del Montsià i el Baix Maestrat.

Durant la seva visita a les instal·lacions del magatzem de gas, aturat per ordre del ministeri des del 26 de setembre passat, Soria va escoltar les explicacions de l'empresa gestora, que va assumir part de la responsabilitat dels moviments sísmics. Segons va explicar el ministre tan bon punt va aterrar a València procedent de la plataforma, l'empresa hauria reconegut que els seus estudis havien detectat una "relació directa" entre la injecció de gas i els sismes de baixa intensitat, però, per contra, haurien negat que l'emmagatzematge de gas fos la causa dels terratrèmols de més intensitat. L'empresa va traslladar al ministre d'Indústria que els treballs de la planta no són els responsables dels sismes que han superat els 3 graus en l'escala Richter i que cal buscar les causes en l'activitat sismològica d'"alguna de les grans falles" que se situen en el subsòl de Castor.

Els estudis del magatzem no han determinat quina falla hauria causat els de més magnitud, encara que l'empresa sí que va descartar moviments a la "gran falla d'Amposta", segons va explicar Soria. El responsable d'Indústria es va mostrar prudent davant d'aquestes explicacions, de les quals va dir que "en tot cas són les de l'empresa", i va emplaçar la presa de qualsevol decisió sobre el futur del Castor a la finalització de l'informe que prepara l'Institut Geològic i Miner d'Espanya. Soria va assegurar que fins a aquest moment la planta continuarà paralitzada, encara que va negar que de moment el govern espanyol "s'hagi plantejat" la possibilitat de tancar el magatzem de gas.

El president d'Escal UGS, Recaredo del Potro, també va voler deixar clar que, per ara, les conseqüències econòmiques del possible tancament del projecte Castor no és un tema "prioritari" per a l'empresa. Del Potro va assegurar que ara "el més important" és estudiar les dades sobre activitat sísmica i va explicar que l'empresa treballa "amb tots els seus mitjans" per estudiar-les. Respecte a la sensació de por per culpa dels terratrèmols, el president d'Escal UGS va assegurar que "més que comprendre el temor dels veïns, el vivim amb ells".

Informació per als alcaldes

Els alcaldes d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Ulldecona i Tortosa es van reunir ahir amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, i van sortir "satisfets" de la trobada, en què es va acordar crear una comissió de seguiment en què el subdelegat del govern a Tarragona, Jordi Sierra, informarà de primera mà els alcaldes. Per la seva banda, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va confirmar ahir que el comitè tècnic de seguiment del pla Sismicat, activat dijous passat, ha decidit mantenir el nivell d'alerta mentre no s'aturin els sismes. "Encara que totes les rèpliques que hi ha hagut en les últimes hores són inferiors a 2,5 graus, té sentit mantenir aquest nivell d'alerta perquè no estem davant causes naturals, sinó induïdes", va dir el conseller. Un altre dels punts que es van tractar en aquesta reunió va ser l'informe del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que Espadaler va titllar de "tranquil·litzador", ja que es constata que els sismes "no han tingut cap repercussió en la seguretat de les centrals d'Ascó i Vandellòs ni han afectat el seu funcionament".

stats