Ara Premium  /  Tema del dia 18/06/2014

Cemil Bayik: “Defensarem el poble kurd de l’ISIL a qualsevol preu”

David Meseguer
2 min

Qandil (Iraq)Cemil Bayik va ser l’any 1978 un dels cinc cofundadors del moviment polític i armat kurd juntament amb Abdullah Öcalan. El cap guerriller ha rebut l’ARA en un inhòspit bosc de les muntanyes de Qandil, bastió del grup al nord de l’Iraq.

Com valora l’ofensiva de l’ISIL ?

El Pròxim Orient està experimentant una desintegració accelerada i això és una gran amenaça no només per als pobles de la regió sinó també per a la humanitat. Els EUA i Europa són els principals responsables d’aquesta amenaça perquè van basar la seva intervenció en l’estratègia de donar suport a l’islam polític, i l’ISIL n’és una ramificació. Això conduirà a la desintegració de l’Iraq i només hi ha dues alternatives: un estat confederal o la partició en nous estats.

El sorprèn el ràpid avenç de l’ISIL?

El fet que l’ISIL hagi pres Mossul i la província de Saladí sense trobar cap tipus de resistència demostra que hi ha un pla regional preestablert amb potències internacionals implicades. El principal objectiu d’aquest pla és desintegrar pobles i estats i després crear-ne de nous, així com també eliminar la revolució al Kurdistan sirià que està donant un nou esperit als pobles d’aquesta regió.

¿El PKK turc donarà suport als peixmergues (combatents) de l’Iraq?

Defensarem el poble kurd de l’ISIL a Síria i a l’Iraq a qualsevol preu.

¿La prioritat del PKK és consolidar el control del Kurdistan sirià?

Defensar la revolució al Kurdistan sirià és el deure de totes les forces que lluiten per la democràcia i la llibertat. Ho hem fet des de l’inici i ho continuarem fent. Aquesta revolució no només se circumscriu a la zona kurda de Síria sinó que és exportable a tot el Pròxim Orient. L’objectiu d’aquest procés no és separar-se de Síria sinó millorar les condicions de vida dels diferents pobles, cultures i religions que cohabiten al país i evitar lluites sectàries. Cap altre model, excepte aquest, ofereix una solució duradora als problemes a Síria i a l’Iraq.

Diuen que el govern turc ha aprofitat l’alto el foc per construir desenes de torres de vigilància, cosa que ha desencadenat protestes. ¿El procés de pau està en fase terminal?

La construcció de llocs de vigilància té com a objectiu encoratjar la guerra. Erdogan no té la intenció real de resoldre la qüestió kurda per la via democràtica. Simplement fa propaganda per crear una esperança buida entre la gent i fer-los creure que realment afrontaran la qüestió kurda, però mai es prenen mesures concretes. Políticament estan intentant eliminar el moviment kurd a través d’una guerra psicològica després de fracassar en l’intent de derrotar-nos militarment.

stats