Ara Premium 07/01/2014

CiU concentra el 55% de les subvencions a fundacions

Les ajudes estatals són més proporcionals al pes polític

R.t.
2 min

BarcelonaEn termes generals, les subvencions que reben de les administracions públiques les fundacions que estan lligades a partits acostumen a ser força proporcionals a la representació política de la formació a la qual estan vinculades. Malgrat tot, de vegades no és així. És el cas de la convocatòria que va resoldre a finals d'any el departament de Justícia per a les fundacions dels partits del Parlament, en què les entitats lligades a CDC i Unió van sortir clarament beneficiades.

Segons la resolució publicada al Diari Oficial de la Generalitat, la CatDem -vinculada a Convergència- va rebre 159.000 euros i l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn -d'Unió- en va obtenir 60.067. En total, el 54,6% dels 401.335 euros repartits a totes les fundacions. Normalment, les convocatòries es resolen durant l'any en què s'han de fer les activitats subvencionades, però segurament a causa de les dificultats econòmiques les ajudes del 2012 es van ajornar i precisament són les que es van resoldre el desembre del 2013. El 2012 CiU encara no havia patit la davallada electoral fins als 50 diputats, però els 62 de què disposava en l'anterior legislatura només suposaven un 45,9% del total del Parlament. Molt per sota, per tant, del 54,6% de les subvencions que van percebre les fundacions de la federació per a les seves activitats.

Per contra, les altres fundacions de partits sí que van rebre subvencions similars al pes parlamentari. Excepte el PSC, que va compensar el superàvit de CiU. La fundació socialista Rafael Campalans només va rebre 40.684 euros, un 10,1% del total, i el PSC tenia el 20,7% dels diputats.

En realitat, les bases fixen que la representació dels partits només ha de determinar el 60% de la subvenció. La resta dependria de l'interès dels projectes, el nombre de beneficiaris i la qualitat de les memòries. Tot i això, el cert és que les ajudes atorgades els últims anys pel tripartit a les fundacions eren exactament proporcionals als diputats de cada partit, sense variar ni una sola dècima.

Cauen les ajudes a repartir

Les quantitats atorgades també han variat. Des del 2010, han caigut de 660.000 euros a 401.335. Més ho han fet, però, les de les subvencions del govern espanyol a les fundacions estatals. Mentre que els ministeris del PSOE van repartir 7,6 milions el 2011, el govern del PP va retallar dràsticament aquesta quantitat fins als 2,9 milions en les convocatòries del 2013, unes xifres encara molt superiors a les del Govern.

Tanmateix, en el cas de les subvencions estatals, el repartiment s'ha mantingut força proporcional al pes polític malgrat el canvi de color de l'executiu. Així, la FAES ha rebut 1,5 milions el 2013, el 52,7% de les ajudes totals, si bé és cert que el PP té precisament el 53,1% dels diputats. Les fundacions del PSC i el PSOE, al seu torn, han acaparat el 30,2% de les subvencions, tot i que aquests partits tenen el 31,4% dels diputats. El partit més beneficiat és IU-ICV -3,1% dels diputats i 5,7% de les ajudes-, no gaire pròxim al PP.

stats