LA CONFESSIÓ, VALORACIONS DELS EXPERTS
Efímers  /  Tema del dia 03/08/2014

El procés, després del cas Pujol

Germà Bel, Iñaki Gabilondo, Salvador Cardús, Joan Subirats, Toni Soler, Joan Majó, Esther Giménez-Salinas i Rosa Cullell opinen

Núria Martínez
4 min

La pregunta

Com afecta el cas Pujol al procés?

Germà Bel

No crec que el cas Pujol afecti en absolut les preferències, opinions o posicions dels catalans respecte al procés. Ara bé, sí que pot tenir algun efecte sobre les persones que tenien com a gran referència política l’expresident de la Generalitat. De totes maneres, considero que aquest efecte serà transitori i que no durarà a llarg termini. A més, dins el procés, hi ha implícita una demanda d’un Estat que doni resposta a les inquietuds dels ciutadans sobre transparència. El sobiranisme vol un estat nou i millor en molts aspectes, i aquest n’és un. Les seves institucions s’hauran d’adaptar a aquesta reivindicació. Aquest afer pot ser un esperonament per desitjar un país nou i millor.

Iñaki Gabilondo

De moment em trobo expectant davant d’aquest fet i les conseqüències que pot comportar. Tinc la sensació que esfondrarà la gent de CiU i que provocarà una acceleració d’ERC. Del cas Pujol crec que només n’hem vist la punta de l’iceberg i, a partir d’ara, veurem com reacciona la societat catalana. El procés està liderat pel moviment social i han sigut els partits que s’han sumat al carro. Però serà ara, després que s’hagi conegut l’afer, quan veurem si realment el procés segueix el mateix camí que tenia marcat. Estem tancant un capítol putrefacte de corrupció, tant a Espanya com a Catalunya, i hem de seguir netejant la cort.

Salvador Cardús

Encara no ho sé. Depèn de com sapiguem reaccionar. En l’acció mateixa de la confessió de Pujol no hi ha implícita la conseqüència. Pot implicar la desmoralització col·lectiva d’una part del país o bé tot el contrari. Si se sap superar aquesta adversitat, el procés podria acabar reforçat. No obstant, no es pot frivolitzar la transcendència de les conseqüències d’aquest afer. Les dimensions fins ara conegudes del cas no són el gran desastre, però hi ha qui, volgudament, s’encarrega de vincular-ho amb una manera de fer del país. D’ara fins al novembre es poden produir més novetats en la línia de la família Pujol o en altres casos. Aquest no serà l’últim episodi d’un serial que continuarà.

Joan Subirats

Crec que que s’hagi destapat el cas Pujol té efectes positius per al procés. Es pot considerar que és un símptoma més d’un règim que ha anat esgotant les seves possibilitats de renovació. També el cas Bárcenas, el cas Gürtel i els ERO d’Andalusia en formen part. El procés per la consulta i per l’estat propi és una manera d’acabar amb aquest vell règim i encetar un foc nou constituent. És cert que la força del procés és la societat civil, però és innegable que la contaminació no deixarà indemne el sistema. A més, no crec que sigui només un tema de l’herència, sinó que sembla que hi ha més elements. Haurem d’estar-hi atents.

Toni Soler

El procés és un estat d’ànim i l’emotivitat és molt voluble. El primer impacte que van tenir molts catalans davant la confessió de Pujol va ser d’una certa melancolia col·lectiva. El pujolisme va ser una època, i el seu esfondrament representa la caiguda d’un passat immediat. És evident que aquest afer no ajudarà els indecisos a deixar-se seduir pel sobiranisme. Tot i així, Pujol no només no ha sigut el factòtum del procés, sinó que ha sigut l’últim a apuntar-s’hi. Per tant, l’únic efecte que el cas ha generat als ciutadans és la necessitat de tornar a exigir un canvi i una neteja en profunditat. Ara bé, si d’aquest cas només en sabem el preàmbul, la indignació de la societat catalana serà molt major.

Joan Majó

En algun moment, encara que potser de manera indirecta, el que es pensi a Europa sobre el procés serà un element de pes en la resolució del conflicte. La forta insistència en la consulta legal com a manifestació democràtica ha jugat a favor de Catalunya. En canvi, el cas Pujol o altres fets recents hi juguen en contra i ens fan perdre punts. Independentment de quin sigui l’objectiu final, ara necessitem més que mai que la nostra actuació segueixi sent democràtica i legal, sigui dialogant fins a l’exageració, descarti tota acció que comporti perill de desestabilització de la zona euro, i introdueixi una certa dosi de paciència.

Esther Giménez-Salina

El cas Pujol ens ha afectat a tots des del punt de vista sentimental. L’expresident ha sigut un referent per a molts, fossin votants de CiU o no, i ha abanderat molts discursos sobre l’ètica política. Per tant, aquest afer, evidentment, no em sembla una bona notícia. Considero que la corrupció afecta l’honorabilitat d’un poble i no es tracta d’una qüestió privada d’una família. La corrupció ha de sortir tota a la llum, però tant de bo no hi hagi res més per destapar. Per norma, és bo netejar sempre les cases, però el que no és positiu és trobar-hi brutícia. Per aquest motiu, espero que com a poble n’aprenguem i que sapiguem estar a l’aguait. Però, ara per ara, encara no puc predir com afectarà aquest cas el procés.

Rosa Cullell

La ciutadania, per greu que sigui el cas Pujol, d’un dia a l’altre no crec que canviï la seva opinió sobre la independència. La majoria dels catalans ja tenim un parer construït sobre el sobiranisme i aquest afer no ho alterarà. Els indecisos tampoc es decidiran a causa de la irrupció d’aquest cas, sinó que són molts els elements que, de mica en mica, van valorant. Per tant, més que afectar el procés català, afectarà el prestigi de Catalunya i, sobretot, el de CDC. El nacionalisme convergent en sortirà greument perjudicat i hi haurà molts membres de CiU que ja no ho tenien clar des de fa temps que renegaran de la independència.

stats