previsions 03/09/2019

Méteo especial: la fresca s'accentuarà a partir de dijous

Aquest dimecres la temperatura repuntarà però no farà tanta calor com el cap de setmana

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaAquesta tarda creixeran algunes nuvolades al Pirineu Oriental, però en general aquest dimarts acabarà amb molt de sol. Demà encara farà més sol que avui, però dijous tornarà a ser un dia més variable i mig ennuvolat. A la tarda i vespre és probable que fins i tot s'escapin ruixats sobtats en algunes comarques de Girona i de Barcelona, sobretot al voltant del Montseny, a Osona, a la Selva, al Vallès i al Maresme. Ruixats curts però que podrien ser intensos.

Acumulacions de precipitació previstes per dijous

Avui i demà la temperatura mantindrà aquest to fresc a primera hora i amb calor suportable al migdia, però la segona part de la setmana farem un pas més cap a la tardor. A partir de dijous el termòmetre recularà entre 2 i 5 graus més, de manera que de nit ja es baixarà dels 10 graus en molts indrets del Pirineu; el termòmetre s'acostarà a aquest valor a la Catalunya Central, i a la costa hi pot haver fins i tot mínimes per sota dels 15. Són unes temperatures notablement baixes per ser principis de setembre.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de divendres

No hi ha indicis que la temperatura hagi de repuntar clarament en l'inici de la setmana que ve, però sí que podria fer-ho a partir de l'11 de setembre, tot i que la incertesa en els pronòstics a partir d'aquí ja és alta.

Pel que fa a l'estat del cel en general després dels xàfecs de dijous, el temps tornaria a ser més estable i assolellat, però és possible que el cap de setmana a la costa hi vagin apareixent ruixats aïllats i intensos de nit o a primera hora, uns xàfecs puntuals que no evitaran que durant moltes hores del dia el sol predomini.

Dijous la tramuntana bufarà amb ganes a l'Empordà, fins i tot al sud del cap de Begur. El vent no serà fort però sí insistent durant el cap de setmana. En menor mesura el mestral també bufarà moderat a les Terres de l'Ebre. Tot plegat contribuirà a augmentar la sensació de fresca.

Cops de vent màxims previstos per dijous al matí

Aquesta passada nit una sèrie de petits aiguats molt estàtics i intensos van fer baixar les rieres amb força ahir a la nit en diferents punts del litoral central. Els xàfecs van començar a l'extrem sud del Maresme i a poc a poc es van anar desplaçant i regenerant més cap al sud, fins a arribar al Garraf.

Els aiguats han estat tan locals que, mentre que a l'aeroport del Prat hi han caigut 73 l/m2 aquesta nit, 52 en només una hora, en una zona agrària dins del mateix terme municipal no s'ha passat d'1 l/m2. Als afores de Sitges, ja dins del Parc Natural del Garraf, hi han caigut 63 l/m2 en només una hora, mentre que a Begues, també dins dels límits del Parc Natural, no hi ha caigut ni una gota.

Entre els aiguats més abundants que s'han registrat destaquem (en l/m2):

  • Aeroport del Prat, 73
  • Sitges (PN del Garraf), 62
  • Vilanova i la Geltrú, 52
  • Viladecans, 42
  • Barcelona (Raval), 23
  • Badalona (Museu), 16

Les fortes pluges han obligat Protecció Civil a activar la prealerta del Pla Inuncat de nit, un avís que s'ha desactivat de matinada. El telèfon 112 va rebre 110 trucades relacionades amb la pluja ahir a la nit, la majoria provinents del Barcelonès i del Garraf. El fort aiguat va obligar fins i tot a tallar durant alguns moments l'autopista C-31 a l'altura de Sitges.

stats