previsions 22/07/2021

La méteo: la calorada arriba al punt àlgid

Divendres de calor canicular, amb valors propers als 40 ºC o fins i tot una mica per sobre a l'interior de l'Empordà i a Ponent

2 min

Ens trobem al bell mig del pic màxim de la calorada. Avui ha sigut un dia radiant, fet que ha ajudat a fer enfilar el termòmetre fins a fregar els 40 ºC en poblacions com Gurb i Lleida (han faltat una i dues dècimes de grau, respectivament, per assolir-los). En general, la temperatura ha estat entre 1 i 3 graus més altes que no pas ahir. Aquests han sigut alguns dels registres de la resta del país:

  • 39 ºC a Tremp, a Santa Coloma de Farners, a Òdena i a Solsona
  • 38 ºC a Castellbisbal i a Torroja del Priorat
  • 37 ºC a Girona, a Sabadell i a Tàrrega
  • 35 ºC a Viella i a la Seu d'Urgell
  • 33 ºC a Barcelona
  • 30 ºC a Tarragona

Demà serà una jornada força semblant. Al matí hi haurà un cel ben net de núvols, tot i que durant la segona meitat del dia arribaran alguns núvols alts i mitjans per l'oest. La temperatura serà similar o una mica més baixa al litoral i prelitoral central, al Camp de Tarragona i a la Catalunya Central. A la resta encara pujarà més, especialment a les comarques de Girona. Els valors més elevats, de fins a 40 o 41 °C, es registraran cap a l'Alt Empordà, el nord del Baix Empordà, el Pla de l'Estany i l'est de la Garrotxa. També es podrà arribar als 40 °C al pla de Lleida, a l'interior d'Alacant i de València i al centre de Mallorca.

Davant d'aquesta situació de calor intensa, el Servei Meteorològic de Catalunya manté vigent un avís de fins a grau 3/6 per a bona part de la depressió Central, el nord-est i les Terres de l'Ebre. Per la seva banda, l'Agència Estatal de Meteorologia té en avís les Illes Balears i part del centre i sud del País Valencià.

Calor a part, cal tenir en compte que aquests dies el perill d'incendis forestals és molt elevat. La combinació de la baixa humitat relativa, el vent moderat de les hores centrals del dia i la sequera que fa temps que s'arrossega en força zones del territori, juntament amb la calorada, ho afavoreixen.

Dissabte la temperatura baixarà gairebé arreu, fins i tot de manera notable en algunes zones. Tot i això, com que la marinada trigarà més estona a entrar a la meitat sud del litoral i prelitoral, en aquest sector la temperatura pot pujar. En qualsevol cas, els registres més elevats arribaran als 36 o 37 °C. Ara bé, al sud del País Valencià i a les Illes aquesta serà la jornada més calorosa de l'episodi. Diumenge, el descens de la temperatura es generalitzarà.

stats