previsions 06/09/2021

Una forta tempesta descarrega pedres com nous a la Catalunya Central

Aquesta setmana hi haurà més canvis de temps que faran baixar la temperatura

3 min

BarcelonaUna gran tempesta ha provocat aquesta tarda una de les pedregades més importants dels últims anys a la Catalunya Central. La tronada ha arribat a descarregar pedres més grosses que nous en alguns municipis del Lluçanès com Olost, Sant Boi de Lluçanès i Perafita, però també més tard en alguns pobles del Berguedà com Avià. L'aiguat s'ha enfortit al voltant del Lluçanès i ha anat avançant molt lentament cap al sud i cap a l'oest. En menys mesura la pedregada ha afectat també Berga. Les imatges que diverses persones han compartit a les xarxes socials demostren la dimensió de la pedregada en alguns indrets.

La tempesta ha deixat 36 l/m² a la Quar, 27 a Prats de Lluçanès, 24 al Santuari de Queralt de Berga, 23 a la Pobla de Lillet, 22 a Berga i 19 a Cardona. Els ruixats aniran minvant durant el vespre. La tronada ha format la particularitat anomenada "mamma" en els extrems del núvol de tempesta, un fenomen que com el seu nom indica correspon a unes bosses molt curioses en forma de mamelles. Precisament aquest fenomen ja es va poder veure fa pocs dies des de Barcelona i avui s'ha pogut observar de forma molt més espectacular coincidint amb la posta de sol.

Ha tornat la calor clarament d'estiu. Avui les màximes encara han pujat més que ahir. Entre les temperatures més altres d'aquest dilluns, destaquen els 36 graus d'Aitona, els 35,8 de Seròs i de Tremp, els 35 d'Artés, els 34,9 de Solsona i els 33,8 de Lleida. Són temperatures molt altes per ser setembre, gairebé només superades per l'inici de setembre del 2016, que encara va ser més calorós. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya avui ha escalat fins als 28,7 °C, més de quatre graus superior a la mitjana dels últims 12 anys per a aquest dia, i fins i tot alta en el context d'un dia d'agost.

Aquesta matinada la temperatura no ha baixat dels 23,9 °C al centre de Barcelona i la mínima s'ha quedat en 23 a Badalona. Les temperatures mínimes per sobre dels 20 graus s'han estès fins a Ponent, en una matinada molt xafogosa per ser inicis de setembre. Amb dades des del 2009, a Catalunya només hi ha hagut quatre nits de setembre de més mal dormir que aquesta. Al migdia la sensació tèrmica ha arribat a superar els 37 graus en alguns punts de la costa per la suma de temperatures al voltant dels 27 o 28 graus i humitats superiors al 70%.

La calor estranyament intensa per l'època seguirà fins dimecres, però avui probablement serà quan el termòmetre pujarà més. De cara a la segona part de la setmana tornarà la sensació de final d'estiu que ja ens va acompanyar en alguns moments de la setmana passada: la temperatura baixarà al voltant de cinc graus en general.

Aquest canvi de temps anirà acompanyat també d'un temps més inestable. Demà hi haurà més bandes de núvols prims que avui, però gairebé no plourà enlloc. Dimecres reapareixeran els ruixats de tarda en punts del Pirineu i Prepirineu, i de cara a dijous i divendres aquests ruixats molt irregulars arribaran a més comarques de Girona i fins i tot a Ponent i a sectors més pròxims a la costa.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dijous

Encara és aviat per precisar però cal tenir en compte que a partir de dijous el temps serà més insegur. Segurament divendres serà el dia amb més ruixats i tronades irregulars de la setmana, però el cap de setmana encara podria començar amb un temps força variable. Aquesta setmana, a diferència de l'anterior, els ruixats afectaran molt més les comarques del nord que les del sud.

És incert com seguirà el mes de setembre pel que fa a temperatures. El més probable a partir de la Diada és que el termòmetre revifi una altra vegada i que encara torni a haver-hi dies de calor destacable, però no és descartable una altra entrada d'aire fred més contundent que acosti la tardor per primera vegada.

Probabilitat en tant per cent que divendres plogui amb ganes
stats