previsions 26/05/2022

La méteo: la calor podria tornar a ser forta amb l'arribada del juny

Demà i diumenge les màximes superaran amb facilitat els 30 graus i la setmana que ve es podrien tornar a superar els 35

3 min

BarcelonaL'obertura de clarianes i l'entrada d'aire càlid han fet repuntar clarament la temperatura aquest dijous. A primera hora de la tarda molts termòmetres marcaven entre 3 i 7 graus més que ahir, i en alguns punts del Pirineu Oriental el termòmetre s'ha enfilat fins a 10 graus. La mitjana de les màximes ha pujat cinc graus, i després dos dies de fresca ja s'ha tornat a situar per sobre del que caldria esperar per a l'època. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 29 graus de Tortosa, de Fogars de la Selva, de Seròs i de Tremp. Aquesta matinada encara ha sigut bastant fresca: gairebé 4 de cada 10 estacions de les quals fem seguiment han baixat dels 10 ºC i la mitjana de les mínimes s'ha situat en 10,5 ºC, un valor molt normal per a l'època.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 17 h i la d'ahir a la mateixa hora

A mesura que avanci la setmana la calor no farà sinó augmentar. Demà la temperatura pujarà més que avui i dissabte més que demà. Els pròxims dies les màximes tornaran a superar els 30 ºC en comarques interiors i prelitorals, i si bé no es repetiran les temperatures extremes del cap de setmana, el termòmetre sí que se situarà 4 o 5 graus per sobre del que caldria esperar per a l'època. Dissabte serà el dia amb una calor més generalitzada i amb més termòmetres per sobre dels 30 ºC. Una lleugera entrada de vent sec afavorirà que el termòmetre es dispari en moltes comarques. Diumenge l'ambient serà més humit i això frenarà les temperatures en molts punts de la costa i del prelitoral. El canvi serà notori, fins al punt que en algunes comarques de l'est la temperatura baixarà més de 5 graus entre dissabte i diumenge.

Ahir parlàvem de la possibilitat d'una nova refrescada en l'inici de la setmana que ve. Els models de previsió fan pensar que entre dilluns i dimarts la temperatura baixarà una mica, però en general la setmana que ve pinta clarament d'estiu i amb temperatures superiors a les que caldria esperar a inicis de juny. A Ponent és on menys es notarà aquesta frenada de la calor de diumenge i l'inici de la setmana que ve. Més enllà d'algunes pujades i baixades del termòmetre, sembla clar que ens instal·larem en temperatures més altes del que caldria esperar, i que la refrescada d'ahir i d'avui quedarà en anècdota. Alguns models de previsió fan pensar que la temperatura podria tornar a superar els 35 ºC a mitjans de la setmana que ve, just en el canvi de mes, en el que podria ser un altre pic de calor gairebé tan fort com el del cap de setmana passat. Encara hi ha incertesa sobre com acabarà sent aquesta pujada de la temperatura de la setmana que ve.

No sembla probable que la pluja torni aviat. Demà encara hi haurà restes de núvols en comarques de Girona i de Barcelona, i el temps serà fins i tot insegur a Menorca, però arribarem al cap de setmana amb ben pocs núvols. Diumenge a la tarda reapareixeran algunes tempestes de tarda al Pirineu, uns xàfecs que en menor mesura es podrien anar repetint en l'inici de la setmana que ve. No és descartable que aquestes tempestes de tarda també es puguin formar al voltant dels Ports entre diumenge i l'inici de la setmana que ve, però res fa pensar que puguin estendre's gaire més que això.

Avui la tramuntana seguirà bufant amb ratxes de més de 60 o 70 km/h al nord de l'Empordà. Aquesta nit hi ha hagut una ratxa de fins a 116 km/h a Portbou, i cops de 78 al pantà de Darnius-Boadella i de 76 a Espolla. El vent també ha arribat als 61 km/h a Maó. En l'inici del cap de setmana la tramuntana serà cada cop menys protagonista, però al nord del cap de Creus pot seguir bufant ben bé fins diumenge.

La tempre

stats