La méteo

Cap de setmana primaveral a l’espera de canvis

Calma amb força sol i temperatures que encara pujaran més i migdies massa càlids per a l’època

3 min
Les tempestes de divendres a la tarda no es repetiran durant el cap de setmana.

Els xàfecs i les tempestes que van descarregar al nord del país divendres a la tarda van deixar entre 10 i 20 l/m² en el millor dels casos i de forma molt local (més dades al final d'aquesta informació). No obstant això, la pluja serà història l’últim cap de setmana de l’hivern. S’esperen uns dies per aprofitar a l'aire lliure i amb temperatures encara més altes i plenament primaverals, més del que tocaria per a l’època, repetint algunes màximes de 25 ºC o per sobre com ja va passar divendres. La setmana que ve arribaran nous fronts.

Dissabte: cal aprofitar el dia

S’espera una jornada plàcida amb força sol combinat amb alguns bandes de núvols alts i prims. Tan sols hi haurà algunes boires o núvols baixos puntuals en trams de la costa, així com boires matinals en planes i fondalades interiors. A la tarda creixeran nuvolades en zones de muntanya que a tot estirar poden deixar alguna gotellada entre el Ripollès, Osona i la Garrotxa. Ben poca cosa.

Pel que fa a les temperatures, pujaran una mica més, amb moltes màximes entre els 17 i 23 ºC, localment més altes en llocs de l’interior com ja ha passat aquestes últimes hores. Fred moderat a primera hora amb poques glaçades i ambient plenament primaveral al centre de la jornada. Cal aprofitar el dia!

Diumenge: més calor

La calma es mantindrà diumenge amb força sol i pocs matisos i no s’esperen precipitacions enlloc. No obstant això, els núvols baixos i algunes boires aniran a més en trams de la costa amb temperatures més frenades, però sense més conseqüències.

Dia plàcid per gaudir de l’exterior i amb temperatures que encara pujaran més i quedaran per sobre del que tocaria a aquestes altures del mes de març. Moltes màximes s'acostaran als 20 ºC, però a les zones més càlides de l’interior localment es poden assolir o superar els 25 ºC. Mànigues curtes en algunes zones al migdia amb contrast tèrmic entre el dia i la nit i inversió tèrmica.

Setmana que ve: canvis

La calma durarà poc i dilluns arribarà un nou front amb inestabilitat que provocarà xàfecs i algunes tronades en indrets de la meitat nord i a l’oest. El temps no farà net els dies vinents i potser podríem regar amb més cara i ulls a mitjans de setmana.

Uns canvis que encara s’han d’anar confirmant i tot plegat amb temperatures que baixaran una mica, però que es mantindran primaverals. De fet, la nova estació arribarà oficialment dimecres.

Balanç dels xàfecs i de la calor

Els xàfecs de divendres a la tarda van deixar entre 10 i 20 l/m² en llocs del Pirineu, el Prepirineu i del nord-est, amb els més abundants a la comarca d'Osona. Destaquen els 22 l/m² acumulats al santuari de Bellmunt (Sant Pere de Torelló), els 17 de Vidrà i els 15 del pantà de Sau. Aigua sempre benvinguda, però que ha estat molt irregular.

En canvi, al sud del país la calor va ser notícia. Divendres va ser el dia més càlid de l'any en curs i es van assolir o superar els 25 ºC en alguns casos a causa del vent lleuger reescalfat que hi va bufar. Destaquen els 26,5 ºC de màxima a Aldover (Baix Ebre), els 26,2 ºC a Benissanet i Vinebre (Ribera d'Ebre) i al voltant de 25 ºC a Amposta (Montsià), Seròs (Segrià) i l'Aldea (Baix Ebre). Una calor atípica que es mantindrà aquest cap de setmana.

stats