previsions 01/10/2020

La méteo: la borrasca 'Àlex' farà que el cap de setmana comenci mogut

Aquest divendres el vent bufarà fort i les pluges i nevades reapareixeran amb força al Pirineu

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaDijous amb temperatures bastant d'estiu en algunes comarques. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 31 graus de Tortosa, els 30 de Tarragona, de l'Ametlla de Mar i de Castellbisbal, els 29 de Reus o els 28 graus de Vilafranca del Penedès. En molts casos són els valors més alts des de dijous passat. L'ambient canviarà rotundament demà a mesura que avanci el dia. Aquesta tarda es podrien escapar alguns ruixats aïllats al Pirineu Oriental o en altres comarques de Girona, fenòmens aïllats en tot cas.

Mentrestant, a l'Atlàntic s'està formant una potent borrasca que provocarà un temporal molt dur a l'oest de França i en punts del Cantàbric. Entre avui i demà es produirà segurament una ciclogènesi explosiva a la zona, és a dir, la borrasca s'aprofundirà de forma molt ràpida i intensa, fet que provocarà ja aquesta nit una situació amb cops de vent de 130 o 140 km/h en alguns punts de la Bretanya i sobretot al tram final del Loira. Demà la borrasca anomenada Alex també provocarà forts cops de vent i pluges abundants a la façana cantàbrica.

La potent borrasca 'Alex' ja estarà ben formada aquesta tarda

El temporal no ens afectarà de ple, però sí que s'acostarà prou per canviar el temps de forma clara. Aquest divendres la pressió atmosfèrica baixarà fins als 990 hPa, fet que pot provocar dolors articulars o mal de cap si sou sensibles als canvis de temps. Demà serà un dia amb molts núvols i algunes pluges. Al voltant de Barcelona i en altres punts de la costa les precipitacions seran minses, però al Pirineu s'esperen acumulacions de més de 50 l/m2 i de fins a 100 en algun cas. Al migdia i a primeres hores de la tarda de demà serà quan plourà en més indrets. Bona part de les precipitacions seran de neu només per sobre dels 2.000 metres, però a última hora de demà la cota tornarà a baixar fins als 1.200 o 1.300 metres com ja va passar en l'inici del cap de setmana passat.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

Un ingredient important del canvi de temps serà el fort vent, sobretot a la costa i al prelitoral, on demà al migdia el garbí es deixarà sentir amb cops de 60 o 70 km/h. A la tarda i a la nit el vent també bufarà amb cops forts en moltes comarques del sud del país. El Meteocat té actius avisos per vent i per mala mar de cara a demà, centrats sobretot en comarques centrals i de l'est. El vent no desapareixerà fins dilluns, durant tot el cap de setmana s'anirà deixant sentir moderat o puntualment fort en moltes comarques.

Dissabte serà un dia mig ennuvolat, amb més núvols com més al nord-oest, i més clarianes a prop de la costa. Continuarà nevant al Pirineu occidental però de forma molt més tímida. Diumenge una entrada d'aire fred en altura farà que el temps sigui més insegur. A la tarda es podrien escapar tempestes puntuals però intenses al Pirineu oriental i en altres comarques de Girona. Les pluges i nevades també es reactivaran al Pirineu occidental, amb una cota de neu al voltant dels 1.800 metres.

El canvi de temps provocarà un retorn a l'ambient de plena tardor com el que ja vam viure el cap de setmana passat. Dissabte la temperatura baixarà entre 5 i 10 graus, durant el cap de setmana el vent afavorirà la sensació de fred. Les temperatures mínimes més baixes segurament no arribaran fins a l'inici de la setmana que ve, el termòmetre repuntarà a partir de dimecres.

Cops de vent màxims previstos per demà al migdia
Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte
stats