previsions 19/01/2021

La méteo: canvis de temps constants, vent i algunes pluges i nevades

Els pròxims tres dies arribaran sistemes frontals que faran ploure i nevar amb ganes al Pirineu

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaAquest migdia la temperatura ha pujat fins als 16 a Girona, a Tortosa, a igualada, a la Bisbal d'Empordà i a Santa Coloma de Farners, però en canvi la boira s'ha fet persistent en alguns indrets interiors i enclotats. A Tremp la màxima s'ha quedat en només 1 grau, i a Lleida en 7.

Una potent borrasca centrada al Regne Unit anirà llançant sistemes frontals cap al nostre àmbit de cara als dies vinents. Si bé no plourà de forma extensa i general, les precipitacions sí que arribaran amb ganes al Pirineu Occidental, i poc o molt també s'escaparan ruixats en altres comarques de l'oest i de la Catalunya Central.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

En moltes comarques de la costa i del prelitoral els canvis arribaran en forma de vent insistent, cel mig ennuvolat i una pujada de la temperatura. Tot això amb un ambient sec i marcat per la baixa humitat. Al Pirineu i Prepirineu, en canvi, hi arribaran pluges i nevades i un ambient més fred.

Demà serà bàsicament a la tarda quan plourà i nevarà en punts de la Ribagorça i del Pallars, amb una cota de neu que se situarà poc per sobre dels 1.000 metres. En menor mesura també arribarà a ploure en molts indrets de la Noguera, del Solsonès i l'Alt Urgell. Dijous les precipitacions seran més abundants i arribaran també a la tarda. Afectaran un grup molt similar de comarques, amb una cota de neu que en aquest cas se situarà per sobre dels 1.500 metres. Els núvols enterboliran el cel a tot arreu, però com més a prop de mar més esqueixats seran.

Acumulacions de precipitació previstes per dijous

En moltes comarques demà el vent començarà deixar-se sentir, però les ratxes només seran destacables a la Costa Brava i als cims del Pirineu. Dijous les ventades aniran a més, a la tarda i vespre els cops de vent superaran els 50 o 60 km/h en molts indrets i en algunes comarques interiors de Girona el ponent s'arribarà a deixar sentir amb ratxes de fins a 80 o 90 km/h. Divendres amb el pas de les hores anirà minvant en general, però en canvi podria enfortir-se a les Terres de l'Ebre.

Cops de vent màxims previstos per dijous al vespre

Divendres arribarà encara un altre front, que en aquest cas afectarà més la Vall d'Aran i el nord del Pallars que no el vessant sud de la serralada. En punts alts del vessant sud del Pirineu s'arribaran a acumular fins a 30 cm de neu, també nevarà amb ganes en cotes altes i mitjanes del Prepirineu. Divendres arribarà a nevar fins al fons de les valls al vessant nord de la serralada.

Entre dijous al vespre i divendres al matí és possible que arribi a ploure també a prop de la costa, però a l'est seran pluges molt minses. El cap de setmana la dinàmica de temps no s'entreveu gaire diferent: cel mig ennuvolat, tímides pluges i nevades al Pirineu i un vent que seguirà bufant en moltes comarques.

La temperatura pujarà en general, els pròxims dies hi haurà moltes màximes d'entre 10 i 15 graus, i les glaçades seran molt escasses. El vent, això sí, provocarà més sensació de fred de la que marcarà el termòmetre. La temperatura podria disparar-se més de cara a la setmana que ve, durant els últims dies de gener el termòmetre podria fregar els 20 graus en un bon grapat de comarques.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dijous
stats