previsions 10/07/2023

La méteo: temperatures de 40 graus i risc d'esclafits càlids

La temperatura tocarà sostre aquest dimarts, però la calor intensa durarà molts dies

3 min

BarcelonaTarda de calor molt intensa sense que la temperatura hagi arribat a superar els valors més alts d'ahir. D'entre les màximes més elevades d'avui destaquen els 37,8 °C de Solsona, els 37,5 de la Femosa de Lleida, els 37,2 d'Alfarràs, els 37,1 d'Organyà, els 37 Artés, els 36,8 de l'Observatori de l'Ebre o els 36,5 de Mollerussa i de Tremp. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya, però, ha sigut gairebé calcada a la d'ahir, en conjunt aquest migdia hi ha hagut 3,7 graus més dels que tocaria per a l'època. A la costa la humitat dispara la sensació tèrmica per sobre dels 35 graus, a Barcelona per exemple a les 17 h hi havia 28 graus amb un 66% d'humitat que provocava una sensació tèrmica de més de 36 graus.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

La calor pot arribar a provocar alguns esclafits càlids de cara a aquesta tarda i sobretot demà a la tarda i vespre, un fenomen que sobretot afectaria comarques de Ponent o altres punts de la vall de l'Ebre. Alguns models de previsió apunten a la possibilitat que es produeixi algun d'aquests fenòmens violents que provoca ratxes de vent molt fortes durant alguns minuts acompanyades d'una pujada sobtada de la temperatura i d'una baixada de la humitat. Demà també podrien aparèixer tempestes seques o algun ruixat aïllat acompanyat de calamarsa o pedra.

Demà la calor arribarà al punt més alt de la setmana i de l'estiu fins ara. Alguns models de previsió apunten fins i tot a la possibilitat que puguin caure alguns rècords absoluts de temperatura. A Ponent i en altres punts de la vall de l'Ebre serà fàcil que se superin els 40 graus, i no és gens descartable alguna màxima de més de 43. Aquest matí el Meteocat ha activat el grau 5 sobre 6 per calor intensa al pla de Lleida i també a la Garrotxa. L'avís afecta també la resta de comarques en un grau més baix de perill. L'SMC també ha activat avisos per calor nocturna a la costa i al prelitoral de cara a la pròxima nit i la nit de dimarts a dimecres. Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Procicat per calor molt intensa.

Aquesta setmana tindrem un altre actor en joc, la calitja, una sensació d'ambient enterbolit que serà causat per la gran quantitat de pols del Sàhara que està entrant a la península Ibèrica juntament amb la dorsal africana que arribarà aquest dimarts a Catalunya. La pols del Sàhara crearà un tel blanquinós al cel que farà mal a la vista si mirem directament cap amunt. I mirant cap a un futur a mitjà termini, els pronòstics mostren una absència de núvols al llarg del que queda de setmana a tot Catalunya, una absència de pluges que es mantindrà fins a la pròxima setmana.

A partir de dijous les temperatures s'estabilitzaran i tornaran als valors normals de l'època de l'any. Encara que seran elevades, no arribarem als 40 °C a l'interior i a la costa no se superaran els 29 °C. És bastant possible que el cap de setmana que ve hàgim de tornar a parlar d'un pic de temperatures molt altes, i si bé és poc probable que sigui tan marcat com el demà, cal tenir en compte que estem començant una fase llarga de calor intensa i temperatures marcadament per sobre de la mitjana.

A mitjà i llarg termini no hi ha indicis que les tempestes hagin de tornar. Potser dijous a la tarda reapareixeran alguns xàfecs al Pirineu, però això seran fenòmens més aviat testimonials. A deu dies vista la possibilitat que plogui amb una mica de ganes és baixa fins i tot en alguns sectors del Pirineu.

stats