La méteo

Gir de temps: pluja fins al vespre i entre 10 i 15 graus menys

El pas de la pertorbació 'Juan' farà ploure a tot arreu i pot arribar a fer nevar fins als 500 metres

4 min

BarcelonaDivendres passat per aigua. Avui el paraigua farà falta a tot arreu, tot i que en general les quantitats de pluja no seran gaire importants. Arriba la pertorbació anomenada Juan, batejada per l'Agència Estatal de Meteorologia a causa del temps complicat per pluja i neu que provocarà en alguns sectors del centre de la Península.

Aquestes són algunes de les pluges més abundants acumulades fins a les 13 h (dades en l/m²):

  • Torredembarra, 32
  • Tarragona, 30
  • El Vendrell, 22
  • Aeroport de Reus, 17
  • Mollerussa, 16
  • Alforja, 16
  • La Panadella, 15
  • Falset, 15
  • Les Borges Blanques, 14
  • Canyelles, 14
  • Cunit, 14
  • Lleida, 14
  • Tàrrega, 13
  • Cervera, 13
  • Horta de Sant Joan, 12
  • Castellbisbal, 12
  • Igualada, 11
  • Sabadell 8

No és gaire pluja, però a Tarragona, per exemple, no queien 30 l/m² en un sol dia des del 15 de setembre. Algunes comarques interiors i del sud han anat pescant en cada tongada de pluja poc important dels últims dies, i en observatoris com els de Mollerussa, Tàrrega o Ulldemolins, aquest mes de gener ja és el mes més plujós des del juny de l'any passat. Els més de 30 l/m² que porten acumulats aquest mes superen per poc les acumulacions de l'octubre i del setembre. En general a Catalunya no plovia tant en un sol dia des de l'1 de desembre.

Precipitació diària a Catalunya des de la tardor
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. 100 és el dia més plujós del temporal 'Gloria'.

La pluja durarà bona part del dia, però en moltes comarques centrals i del nord amb prou feines s'acumularan més de 5 o 10 l/m². Com més al sud, més pluja, i a prop de la costa entre el golf de Sant Jordi i el Camp de Tarragona no són descartables registres de més de 30 o 40 l/m².

La cota de neu baixarà en picat durant el dia. A la tarda podria nevar fins al fons de les valls al Pirineu occidental i també són possibles emblanquinades en cotes baixes a les Terres de l'Ebre.

El Meteocat té actiu un avís per neu, però aquest matí ha reduït el perill només a la Terra Alta, on de cara al vespre s'alerta de la possibilitat que s'acumulin més de 2 cm per sobre dels 500 metres.

És molt poc probable que aquesta ploguda revifi els embassaments de les conques internes de Catalunya. Com més a l'est i més al nord, menys probable és que s'arribi a acumular gran cosa més que quatre gotes.

El canvi de temps està fent baixar clarament la temperatura. A les 13 h avui molts termòmetres registraven ja valors entre 10 i 15 graus més baixos que ahir, sobretot en punts de la costa, del prelitoral i de Ponent. Destaca per sobre de tot Girona, on dels 21 °C que hi havia ahir al migdia s'ha passat a 6 °C avui.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 13 h i la d'ahir a la mateixa hora

El cap de setmana continuarà la baixada del termòmetre. A mesura que passin els dies la temperatura nocturna també anirà reculant. Tornaran les mínimes per sota dels 5 graus i fins i tot alguns valors sota zero no només al Pirineu, sinó també en fondalades interiors.

Però la setmana que ve tornarà a ser molt suau i és probable que al voltant de dijous el termòmetre s'enfili tant o més que aquests últims dies. Un altre episodi de temperatures exageradament altes per a l'època portarà un ambient de plena primavera amb màximes que fàcilment tornaran a superar els 20 graus.

Fixeu-vos en la diferència prevista entre les màximes de divendres i les dels pròxims dies. Al Pirineu la diferència gairebé se surt de l'escala del mapa de cara a mitjans de la setmana que ve. La neu que caigui avui té els dies comptats.

A llarg termini hi ha poques possibilitats que torni a ploure abans que s'acabi el mes de gener. Després del canvi de temps d'aquest divendres entrarem en una fase de temps estable i anticiclònic que s'allargarà ja com a mínim fins als últims dies del mes.

La pertorbació provocarà vent de gregal moderat i molt mala mar durant la jornada d'avui. El Meteocat té actiu un avís per perill alt per mala mar a la Costa Brava i a les Terres de l'Ebre, i l'Aemet també té actius avisos taronges a tota la costa valenciana.

Ahir el vent de ponent va arribar a un cop de 151 km/h al Puig Sesolles del Montseny, però destaquen també en cotes més baixes les ratxes de fins a 87 km/h d'Anglès, els 80 de Berga o els 74 de Terrassa.

Temps de Sant Jordi per Sant Antoni

Ahir va tornar a ser un dia de temperatures descontrolades. Les màximes es van enfilar fins als 24,3 °C a l'Observatori de l'Ebre, fins als 23,4 a Alcanar i a Aldover, fins als 23 a Figueres i fins als 22,7 a Roses.

La temperatura mitjana diària a Catalunya es va situar 7,3 graus per sobre del que tocaria, és a dir, en un context de dia de Sant Jordi si s'agafa com a referència el període 2009-2020, molt recent. Segurament serien temperatures de maig si poguéssim fer aquest càlcul amb més anys de dades. Un dia després de Sant Antoni, al cor de l'hivern, la temperatura va ser de Sant Jordi, de plena primavera.

En tot l'any passat, l'únic dia que la temperatura es va desviar més de la normalitat va ser l'11 de març, en què es va arribar a una anomalia de 7,6 °C.

Anomalia diària de la temperatura mitjana a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.
stats