La méteo
previsions 04/06/2023

Menys tempestes i una primera fase de calor d'estiu a la vista

Els embassaments continuen una molt lenta tendència a l'alça

3 min
Potents nuvolades ahir des de Vic
Escolta aquí la previsió del temps

Un dia més aquest diumenge els ruixats i tempestes s'han passejat per moltes comarques durant el migdia i la tarda, sempre de forma molt irregular. Destaquen els 32 l/m² acumulats a Girona, els 30 de Sant Feliu de Codines, els 26 de Massoteres, els 22 de Sant Joan de les Abadesses, els 21 d'Ulldemolins o els 20 d'Espolla. De matinada ja hi ha hagut tempestes fortes a les Terres de l'Ebre que han arribat a acumular 56 l/m² a l'Aldea, 30 a l'Observatori de l'Ebre, 15 a Amposta i 13 a Mas de Barberans. També s'ha format un nucli de precipitació al sud de la Costa Brava que ha deixat 15 l/m² a Blanes i 10 a Sant Feliu de Guíxols. Fins al vespre continuarà plovent amb intensitat en algunes comarques del Pirineu i del Prepirineu occidentals, però a diferència d'ahir aquesta nit no hi haurà tempestes.

A Ulldeter amb els 6,5 l /m² que han caigut avui a Ulldeter ja són 15 dies seguits en què, com a mínim, ha caigut 1 l/m² a la capçalera del Ter, fet que suposa la ratxa més llarga de dies seguits de pluja amb dades des del 2009, que era de 14 i es va produir durant el juliol del 2013, un mes en què es van haver de succeir els rescats i les evacuacions de campaments infantils i juvenils a causa de les freqüents tempestes al Pirineu.

Precipitació diària a Ulldeter des de l'1 de maig
Dades en l/m2

Hi ha una altra estació d'alta muntanya que ja ha batut un rècord similar, l'observatori de Prat d'Aguiló, al nord del Cadí, que acumula 13 dies seguits de pluja, amb la qual cosa s'ha superat la ratxa més llarga des del 2009, que era d'onze dies i que, en aquest cas, datava del 2018, quan entre el 28 de maig i el 7 de juny també va ploure, com a mínim, una mica cada dia.

No es pot dir que els embassaments no notin tots aquests dies de pluja, però s'estan omplint molt lentament i no hi ha hagut un canvi clar des que va començar a ploure. A hores d'ara el nivell dels embassaments de les conques internes se situa al 26%, el mateix nivell que hi havia a mitjans d'abril. Des que els embassaments van arribar al punt més baix, el 24 de maig, les reserves han augmentat un sol punt percentual, tot i que aquest gràfic d'escala detallada dibuixi clarament el canvi de tendència.

Estat dels embassaments de les conques internes

Demà també hi haurà tempestes de tarda, però quedaran una mica més restringides al Pirineu i Prepirineu. Cal tenir en compte, però, la possibilitat que alguns aiguats segueixin acumulant més de 20 o 30 l/m² en poca estona, sobretot en sectors de muntanya però també a la Catalunya Central o al voltant del Montsec. A més llarg termini és probable que a mitjans de la setmana que ve passem per una fase de temps una mica més estable en què fins i tot deixi gairebé de ploure al Pirineu, encara que hi hagi moltes estones de cel mig ennuvolat en general. No sembla que aquesta disminució de la inestabilitat hagi de ser, però, el punt final d'aquest període de ruixats i tempestes de tarda; a partir de diumenge i de cara a l'inici de la pròxima setmana hi ha perspectives de més situacions de tempestes, sobretot al Pirineu i en comarques de Girona i de la Catalunya Central.

La calor anirà arribant a mesura que avanci la setmana que ve. Una estranya pertorbació al voltant de les Canàries impulsarà aire més càlid cap al nostre àmbit que farà que de cara al tram final de la setmana que ve la temperatura es vagi enfilant. El pic de calor arribarà el cap de setmana, moment en el qual podrien produir-se ja algunes temperatures de fins a 35 graus a Ponent, però res fa pensar que aquest primer repunt de la calor hagi de ser gaire persistent. El canvi de temps que hi haurà en l'inici de la pròxima setmana és molt probable que torni el termòmetre a valors més normals per a l'època.

stats