previsions 24/11/2021

La méteo: ruixats cada cop més dispersos a l'espera del fred de ple hivern

Durant el vespre i encara dijous al matí seguiran apareixent xàfecs irregulars

3 min

BarcelonaEls ruixats intermitents continuen descarregant de manera molt irregular i localment amb intensitat forta. Avui han caigut entre 5 i 15 l/m² en moltes comarques però en alguns sectors de l'Empordà, del Penedès i de l'altiplà central les acumulacions se situen al voltant dels 40. Destaquen els 42 l/m² de Maçanet de Cabrenys, del Cap de Creus i de Pontons, els 40 de l'Estartit, els 36 de la Llacuna i de Figueres o els 30 de Roses. Entre el Garraf i el Camp de Tarragona també hi ha hagut pluges intenses aquest matí, destaquen per exemple els 29 l/m² de Cunit i de Constantí.

A la costa la temperatura aguanta, però a l'interior l'entrada d'aire fred ha fet baixar clarament el termòmetre, sobretot a la vall de l'Ebre. A Horta de Sant Joan avui la màxima ha sigut de només 4 graus, i a Tortosa de 8. En tot l'hivern passat l'únic moment en què va haver-hi migdies tan freds a Tortosa va ser durant la setmana de fred molt intens posterior a Reis. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya avui ha sigut més de 4 graus inferior a la mitjana. Seguim en un mes de novembre amb poc sol. Els últims cinc dies han tornat a ser més de d'un 40% més grisos del normal a Barcelona.

Anomalia diària de llum del sol a Barcelona

Al Pirineu hi ha hagut una emblanquinada considerable. La neu ha baixat fins als 1.000 metres en alguns sectors del Pirineu occidental. Al vessant sud de la serralada i al Pirineu oriental els gruixos acumulats se situen entre els 35 i els 50 cm a cotes altes, segons dades dels sensors de les estacions del Meteocat. Per sobre dels 2.000 metres a Boí aquest matí hi havia acumulats 50 cm de neu, al nord del Cadí 54 i a Ulldeter 39.

Ahir va ser el dia de pluja més abundant i general d'aquest any a Catalunya. Des del 21 d'abril de l'any passat que no plovia tant. El màxim acumulat són els 204 l/m² de l'Observatori de l'Ebre a Roquetes. En més de 120 anys de dades és tot just el tercer cop que superen els 200 l/m² en un sol dia en aquest històric observatori del Baix Ebre. Com a mínim hi ha constància de tres fenòmens tornàdics durant el dia d'ahir: un primer a Poblenou del Delta, un segon a l'Ametlla de Mar i un tercer que va ser visible a l'aeroport del Prat.

Els xàfecs també van afectar amb ganes alguns punts de Mallorca. A Palma es van arribar a acumular 68 l/m², la precipitació més abundant en un sol dia des del setembre del 2017. De matinada han caigut 17 l/m² a Portocolom i a Ciutadella. Avui i demà seguiran apareixent xàfecs a les Balears, però seran pluges molt intermitents i en general poc abundants.

Demà els ruixats seran molt més aïllats, però el temps encara serà insegur i hi haurà més núvols que clarianes. El paraigua encara farà falta en algunes comarques de Girona i de Barcelona, sobretot durant el matí. Pluges cada cop més aïllades i puntuals.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

A partir de divendres s'aniran obrint més clarianes. El cap de setmana hi haurà més estones de sol, però una entrada d'aire provocarà més canvis. Les nevades reapareixeran amb intensitat al Pirineu, i aquesta vegada ja nevarà fins a les cotes més baixes de la serralada. Els gruixos importants s'acumularan al vessant de la serralada, però probablement també nevarà en punts de la Cerdanya, del Pallars i de la Ribagorça. Divendres al vespre i dissabte a la tarda es formaran també alguns ruixats aïllats però intensos en sectors del Maresme, del Vallès i en comarques de Girona. El cap de setmana també hi haurà ruixats aïllats però intensos a Menorca i al nord de Mallorca.

Diferència prevista entre la temperatura mínia d'avui i la de diumenge

Els grans protagonistes de la segona part de la setmana seran el fred i el vent. Com més avanci la setmana més baixarà la temperatura. Entre diumenge i dilluns glaçarà en moltes comarques interiors i prelitorals, i la temperatura caurà per sota dels 5 graus a la costa. Fred de ple hivern acompanyat d'una situació de vent de mestral que dissabte i diumenge provocarà ratxes de més de 100 km/h a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i als cims del Pirineu. Com ja explicàvem ahir no és gens clar que aquest fred duri fins al pont de la Puríssima. És bastant possible una pujada clara de la temperatura durant la setmana que ve.

Cops de vent màxims previstos per dissabte al migdia
stats