previsions 30/01/2022

La méteo: Jornada plàcida i suau, amb una setmana que ve marcada per ventades, fred i una nova recuperació del termòmetre

Les màximes tornaran a fregar els 20 ºC. Dilluns baixaran amb l'entrada d'un front que portarà ventades fortes i una mica de neu a l'Aran.

3 min
Sortida del sol amb els ametllers ben florits a Sant Quintí de Mediona
Escolta aquí la previsió del temps

L’anticicló segueix tossut i sense moure’s, afectant gran part del sud d’Europa. S’albiren alguns petits canvis, amb el pas d’un front i una glopada d’aire fred, però només deixarà algun xàfec feble. Per tant, pel que fa a precipitacions, tot sembla indicar que acabarem el mes de gener i començarem el febrer amb més sequera (a excepció de la nevada feble que s’espera entre dilluns i dimarts a l’Aran).

Aquesta calma afavoreix la presència de glaçades nocturnes, amb un ambient gèlid, novament, a gran part del territori català a causa del gran refredament nocturn que genera la manca de moviments de masses d’aire. A més, les inversions tèrmiques han estat notables, amb temperatures molt més baixes a les planes i fondalades que no pas a cotes elevades. Per exemple, destaquem els -7 ºC del Pont de Suert, mentre que a la cota 2500 de Boí no han baixat dels 2 ºC. A Tírvia ha glaçat (-2 ºC) i, en canvi, a Salòria (cota 2300 m) no han baixat d’un grau positiu. De la mateixa manera, a Vic han baixat fins als -5 ºC, mentre que Muntanyola s’han mantingut en 5 ºC. Les glaçades han estat intenses a l’interior, on destaquen els -8 ºC de Seròs. Al litoral la mínima ha baixat fins a 1 ºC als afores de la ciutat de Tarragona i fins a -2 ºC a Girona (la màxima de dissabte es va enfilar aquí fins als 20 ºC).

Mapa de pressió i temperatura a 500 hPa a Europa

I aquest diumenge tornarà a ser un dia calcat, anticiclònic. S’espera cel serè i només quedaran algunes restes de boira a l’interior que s’acabaran trencant. Les temperatures màximes es mantindran entre 16 ºC i 21 ºC al nord-est, litoral, al prelitoral i al Prepirineu. Al pla de Lleida i al Pirineu es mouran entre 10 ºC i 15 ºC. De matinada tornarà a veure’s la inversió tèrmica, amb noves glaçades a les planes i fondalades i valors més alts a cotes elevades. El vent de tramuntana ha bufat amb força al Cap de Creus (gairebé 90 km/h a Portbou de matinada) i avui encara ho farà amb alguna ratxa moderada.

Dilluns travessarà un front dins l’anticicló, però passarà sense gaire conseqüències pel que fa a precipitacions. No obstant això, portarà vent fort als dos extrems del país, un ambient més fred de dia i una nevada feble al Pirineu de Lleida, sobretot a l’Aran i nord del Pallars Sobirà, on podran caure uns 5-10 cm, amb una cota que baixarà fins als 800 m. De cara a la tarda creixerà la nuvolositat al nord del Maresme o la Selva i no es descarta algun xàfec aïllat, així com al litoral central. A la resta del territori veurem núvols prims i només notarem un ambient fred per l’entrada de vent. La tramuntana es reforçarà a l’Empordà i al nord del cap de Begur, on podrà superar els 100 km/h i aixecarà onades de fins a 3 metres. El Meteocat ha emès avisos per fort vent del nord i de l'oest i mala mar (maregassa, al nord de l’Empordà).

Avís per fort vent previst per dilluns
Precipitació acumulada prevista per dilluns

Dimarts haurà passat el front i només quedaran alguns núvols al Pirineu, amb vent de tramuntana i mestral que encara podrà superar els 80 km/h a l’Empordà. Apareixerà algun núvol retingut al litoral central o nord i la sensació de fredor serà marcada, sobretot per efectes del vent. Les temperatures baixaran i les màximes no passaran dels 14 ºC a molts punts (al Pirineu no passaran dels 7 ºC). En canvi, a partir de dimecres passarem d’aquest ambient hivernal a jornades més suaus perquè tornarà a pujar el termòmetre per l’entrada d’una massa d’aire càlid, impulsada pel mateix anticicló. Això farà que al llarg de la setmana vinent tinguem una gran diferència amb les temperatures, que remuntaran sensiblement dimecres i dijous, amb valors que fregaran de nou els 20 ºC.

Diferència de temperatura mínima entre avui i dimarts

A partir de divendres i, sobretot, de cara al cap de setmana vinent tornarem a veure una davallada de les temperatures, amb una entrada de vent del nord-oest. Fa uns dies s’albirava un canvi en la dinàmica dels models que indicaven el desplaçament de l’anticicló, però ara alguns mapes indiquen el contrari i diuen que encara es mantindrà. Anirem seguint-ho! 

stats