previsions 14/01/2022

La méteo: Les nits gèlides no s'acabaran fàcilment

Les temperatures per sota dels -5 graus s'aniran repetint tant el cap de setmana com durant la setmana que ve

4 min

Tot i el fred cru d'aquest matí, al migdia avui l'ambient ha tornat a ser molt normal per ser un dia de mitjans de gener. El termòmetre ha arribat fins als 15 graus a Girona, a Blanes, a Cunit i a Castell d'Aro, i fins i tot a les valls del Pirineu la temperatura s'ha recuperat bé. Al Pont de Suert, per exemple, s'ha passat de -10 graus al matí a 10 graus positius al migdia, i a la Vall d'en Bas de -8 a 14.

Al matí les temperatures han sigut realment baixes. Una de cada quatre estacions de les quals fem seguiment diari han baixat per sota dels -5 ºC, i un 68% han tingut una mínima sota zero. La setmana passada hi va haver un nombre molt similar de glaçades, però ahir i avui han sigut els dies d'hivern amb més glaçades fortes fins ara. Dues estacions del Meteocat han registrat la temperatura més baixa dels últims cinc anys: a la Vall d'en Bas (-8,1 ºC), i a Blancafort (-5,2 ºC) no hi feia tant de fred des del 18 de gener del 2017. En general són matins gèlids i amb temperatures més baixes del que seria habitual per a l'època, però no són valors extraordinaris. Durant la primera part del gener de l'any passat hi va haver fins a set dies en què la proporció d'estacions que van baixar per sota dels -5 ºC va ser de més del 25%.

Tant per cent d'observatoris amb glaçada forta (temperatura mínima < -5 ºC)

La temperatura ha seguit baixant respecte a ahir sobretot en comarques de Ponent, on tot i que la boira ha començat a aparèixer tímidament, segueix sense guanyar extensió. Això afavoreix que les glaçades siguin fortes. La situació de la setmana passada va deixar un ambient molt sec a la vall de l'Ebre, i això pot fer que la boira trigui a guanyar extensió i protagonisme. L'anticicló s'allargarà molts dies, però és possible que fins a l'inici de la setmana que ve la humitat i la boira no comencin a guanyar terreny a la Depressió Central. Allà on la boira apareix les gebrades són importants i deixen un paisatge molt similar al d'una nevada.

El cap de setmana no hi haurà canvis en el temps. El Meteocat ha ampliat a més de 25 comarques l'avís per temperatures baixes de cara a demà i diumenge. L'SMC alerta de possibles temperatures mínimes extremes en moltes zones interiors i prelitorals i també a les valls del Pirineu, a causa de la inversió tèrmica. El temps continuarà dominat pel sol i per la manca de vent.

Avís per fred del Meteocat de cara a dissabte

De cara a la setmana que ve no hi ha indicis de canvis destacables. Entre diumenge a la nit i dilluns revifarà la tramuntana a l'Alt Empordà, i en dies següents el vent serà més humit. Aquest serà un dels canvis de la setmana que ve. A partir de dimarts la humitat i la rosada guanyaran protagonisme. Durant la segona part de la setmana els núvols podrien augmentar a la costa, però això s'entreveu més probable al País Valencià que a Catalunya. És poc probable que en algun moment de la setmana que ve hi hagi una situació que pugui comportar pluges o nevades.

Tampoc no hi ha indicis de canvis de masses d'aire. Els dies vinents la temperatura diürna pujarà sensiblement. La setmana que ve l'ambient seguirà sent purament hivernal i amb molt de contrast entre les temperatures de primera hora i les del migdia. La boira i la humitat aniran rebaixant la temperatura diürna a Ponent, però en general no cal esperar gaires canvis a set dies vista.

Quines perspectives hi ha a llarg termini? Ahir el Centre Europeu de Predicció va actualitzar la seva previsió de tendències per setmanes i segueix apuntant a un tram final del gener marcadament fred per a l'època. Tant per la setmana que ve com de cara a l'última setmana de gener el més probable és que es mantingui el fred com a protagonista i que les temperatures segueixin sent baixes per a l'època. Pel que fa a possibles precipitacions abans d'acabar el gener no hi ha una tendència clara. És poc clar si en els últims dies del mes podrien arribar alguns canvis.

Anomalia de temperatura prevista de cara a l'última setmana de gener

Igualat el rècord de temperatura de l'hemisferi sud

Setmana de temperatures excepcionals a l'oest d'Austràlia. Aquest dijous el termòmetre va arribar a 50,7 ºC a la localitat d'Onslow, una dada que no només iguala la temperatura màxima mai registrada al país, sinó també el rècord de l'hemisferi sud. La temperatura més alta datava del 1960 quan a la localitat d'Oodnadatta s'havia arribat al mateix valor, segons dades oficials del servei meteorològic d'Austràlia. A Argentina també continuen les temperatures extraordinàries. Dimecres es va arribar a 45 ºC a Rivadavia, i es van superar diversos rècords que dataven dels anys 60.

stats