30/09/2023

Arriba el pic de l'estiuet: màximes de fins a 35 graus i possibles rècords

A partir de dilluns el termòmetre començarà a baixar una mica però la calor d'estiu encara s'allargarà una setmana més

2 min
L'albada d'aquest divendres a Cardedeu

BarcelonaCap de setmana amb calor massa intensa per ser ja començada la tardor. Aquest divendres de mitjana les màximes es van enfilar 5,5 graus per sobre del que tocaria per a l'època, el termòmetre va escalar fins als 33,8 °C a Espolla.

No és gens habitual que faci tanta calor entrada la tardor. Passat el 20 de setembre amb dades des del 2009 només hi ha hagut dues situacions de calor tan intensa a Catalunya, una per Santa Tecla el 2018 i una altra encara de més tardana el 12 d'octubre del 2011.

Els migdies més càlids passat el 20 de setembre
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat. Dades des del 2009.

La calor encara augmentarà més aquest cap de setmana. Tant avui com demà alguns termòmetres podrien arribar fins als 35 graus. Avui serà el dia de més calor en comarques prelitorals i de l'est i diumenge és quan la temperatura arribarà segurament al valor màxim en comarques de Ponent. Demà comença el mes d'octubre i el fet que aquest diumenge apunti a ser el dia més calorós de l'estiuet a Ponent pot provocar que caiguin alguns rècords històrics. A Lleida la màxima més alta d'octubre amb dades des del 1960 són els 32,5 °C del 4 d'octubre del 2004, una temperatura que sembla factible que es pugui superar demà.

De nit, el termòmetre no s'enfilarà tant. Entre que les nits ja són llargues i que la manca de vent afavoreix que l'aire fred s'encaixoni en cotes més baixes, les temperatures nocturnes no seran tan d'estiu com les diürnes. Així i tot, aquest cap de setmana alguns termòmetres es mantindran per sobre dels 20 graus durant tota la nit més enllà de Barcelona.

Tot això, amb un temps que no canviarà gairebé gens. El cap de setmana farà sol arreu i només hi haurà algunes boirines a primera hora en fondalades interiors que es desfaran ràpidament.

La setmana que ve podria començar amb més humitat i núvols baixos a les Terres de l'Ebre i al voltant de l'Empordà, però en general el temps canviarà poc.

A partir de dimarts començaran a arribar alguns primers canvis de temps, però les últimes actualitzacions dels models de previsió han anat descafeïnant cada cop més aquests fronts, que arribaran entre dimarts i dimecres. Si arriba a ploure al Pirineu serà en forma d'alguna gota puntual, de manera que cada cop sembla més clar que caldrà esperar a la segona setmana d'octubre per veure possibles canvis destacables de temps.

Pel que fa a les temperatures, a mesura que avanci la setmana que ve probablement el termòmetre anirà baixant, però res fa pensar en un canvi clar d'ambient. La sensació d'estiu difícilment s'apagarà abans del 10 d'octubre. A partir de dilluns el termòmetre anirà reculant lentament, però és bastant probable que la temperatura es mantingui clarament per sobre del que tocaria per a l'època tota la primera setmana d'octubre.

El setembre, cada cop més d'estiu

Les temperatures d'estiu són cada cop més freqüents durant el mes de setembre. Enguany es podria arribar a superar la dada de 1.000 superacions de 30 graus de l'any passat a Catalunya. Cada superació de 30 graus és un dia i una estació en què la temperatura màxima ha superat aquest llindar. L'any passat va ser rècord en aquest sentit amb dades com a mínim des del 2009 i aquest va camí d'igualar-lo o fins i tot superar-lo. L'estiu s'està apoderant totalment del setembre.

Superacions de 30 graus durant el setembre a Catalunya
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat
stats