La méteo

La méteo: últims ruixats i nevades abans que el fred faci les maletes

A mesura que avanci el cap de setmana la temperatura s'enfilarà i la setmana que ve tornaran les màximes de 20 graus

3 min

BarcelonaLa pertorbació que ens està afectant des d'ahir s'ha acabat convertint en una decepció per capítols. En pocs dies hem passat d'un escenari de pluges abundants i generals a una situació que a hores d'ara amb prou feina ha acumulat més de 10 l/m² allà on ha plogut més. Els models de previsió han anat desinflant estrepitosament la possibilitat de pluja i neu en diverses etapes.

Fins a les 7 h d'aquest matí de dijous les quantitats de precipitació més abundants són els 12 l/m² de Torroella del Montgrí, els 11 de Portbou i els 10 de Roses. Al pantà de Darnius-Boadella no s'han ni superat els 4 l/m². La vigília de Reis, que semblava només un tastet de la pertorbació que venia, en general a Catalunya va ploure un 30% més que ahir.

És cert que avui encara continuarà plovent i nevant a cotes fins i tot més baixes que ahir, però en general aquestes precipitacions seran poca cosa. Alguns models de previsió encara auguren una revifada al migdia que al voltant de la serra de l'Albera pugui salvar alguns registres, però a la resta és poc probable que avui caiguin més de 2 o 3 l/m².

Durant la tarda d'ahir hi va haver una emblanquinada en molts pobles del Pirineu i també en punts alts de la Catalunya Central i el Prepirineu, però les nevades en punts elevats de la serralada també han sigut discretes. Destaquen els més de 10 cm acumulats a Núria, els 5 d'Ulldeter i també la nevada que ha tornat a afectar el Montseny, on hi ha 8 cm de neu acumulats, segons dades del sensor de l'estació que el Meteocat té instal·lada al puig Sesolles.

Cal tenir en compte que avui la cota de neu serà encara més baixa que ahir i que pot arribar a nevar a cotes baixes en punts del Ripollès, la Garrotxa i de la serra de l'Albera. El Meteocat manté actiu un avís per neu però l'ha rebaixat a la mínima expressió: perill moderat i únicament a l'Alt Empordà. S'alerta de possibles acumulacions de més de 2 cm per sobre dels 500 metres.

Avui entrarà vent d'entre tramuntana i gregal, que provocarà mala mar a la Costa Brava i en punts de la costa central. En general no bufarà amb ratxes gaire intenses, però en punts de l'Empordà i a la Costa Brava algunes ratxes superaran els 50 o 60 km/h. El Meteocat té actiu un avís de perill per mala mar a la Costa Brava.

Ahir al migdia de mitjana a Catalunya hi va haver un 70% menys de llum del sol de la que seria habitual per a l'època, fet que suposa que fos el dia més gris des de la tongada de pluja de finals d'agost de l'any passat. Al migdia no es va passar de 13 graus enlloc i de mitjana les màximes van ser gairebé 4 graus més baixes del que tocaria. Avui hi haurà algunes clarianes més que ahir, però en molts indrets el dia tornarà a ser ben rúfol.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

Com ahir, avui la jornada ha començat amb poques glaçades. Només un 13% de les estacions de les quals fem seguiment han baixat sota zero, respecte del 66% que ho van fer dimarts.

El canvi més destacable a mitjà termini és l'entrada d'una massa d'aire molt més càlid que farà tornar les temperatures altes per a l'època de cara a diumenge i la primera part de la setmana que ve. El fet que vagin passant sistemes frontals aportarà núvols i evitarà una sensació d'estiuet, però les màximes tornaran a superar els 15 graus amb facilitat en punts de la costa i del prelitoral.

Demà i dissabte predominarà el sol, però diumenge el pas d'un front farà que el dia sigui més variable i mig ennuvolat. A partir de diumenge al vespre reapareixeran algunes precipitacions minses al Pirineu occidental, però en aquest moment la cota de neu ja se situarà al voltant dels 2.000 metres.

La setmana que ve es presenta humida a la Península i tornarà a ploure amb moltes ganes a Galícia, però com sol passar amb les pertorbacions que arriben de l'oest no cal posar gaires esperances que arribin pluges destacables a Catalunya.

Els mapes de probabilitat que s'arribin a acumular més de 5 l/m² a llarg termini fan pensar que potser sí que al Pirineu occidental hi haurà algunes pluges i nevades destacables a mitjans de la setmana que ve, però en general, si més no fins al cap de setmana, és poc probable que plogui amb una mica de ganes.

stats