La méteo
previsions 28/09/2022

La méteo: tongada de ruixats localment forts i més fred

Demà alguns xàfecs podrien acumular més de 30 o 40 l/m² en poca estona, sobretot al voltant de l'Empordà

4 min

BarcelonaTarda de tempestes aïllades però fortes en punts de l'Empordà, la Garrotxa i el Pla de l'Estany. Els aiguats han arribat a descarregar pedra en alguns indrets, com és el cas de Terrades. Fins a les 20.30 h els ruixats han acumulat 15 l/m² a Albanyà, 14 al Pantà de Darnius-Boadella i 10 a Figueres. A dos quarts de vuit del vespre el Meteocat ha activat un avís de temps violent centrat sobretot a la Garrotxa i al Pla de l'Estany, a causa de la forta tempesta que s'hi havia format. Durant el vespre aquestes tempestes es desfaran, però demà les precipitacions tornaran amb força en aquest sector, sobretot a l'Empordà.

Avui el vent de l'oest ha disparat la temperatura en alguns punts de la costa. Les temperatures màximes més altes s'han donat en aquest sector, destaquen els 28 ºC de Torredembarra i d'Alcanar o els 27 de Tarragona, de Barcelona, de l'Ametlla de Mar o del Prat de Llobregat. Malgrat això, la mitjana de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya ha sigut lleugerament més baixa del que tocaria per a l'època. El vent d'entre mestral i ponent bufa amb ganes en comarques centrals i de la vall de l'Ebre. Destaquen les ratxes de 86 km/h del Perelló i de 74 a Mont-roig del Camp, però també a Alguaire i al Pantà de Siurana el vent ha superat els 70 km/h.

Aquest matí ha fet molta fresca, però les temperatures no han sigut tan baixes com al principi de la setmana. Dilluns gairebé la meitat de les estacions de les quals fem seguiment van baixar dels 10 graus de matinada, ahir la dada va baixar fins al 37% i avui s'ha situat en el 29%. Malgrat això, la temperatura mínima ha baixat fins als 5 graus al Pont de Suert, fins als 6 a Guardiola de Berguedà i fins als 7 a Puigcerdà i a Molló.

De matinada s'han format ruixats aïllats, però molt intensos, a la Selva marítima: mentre a Blanes han caigut entre 35 i 40 l/m², a Lloret amb prou feines s'ha passat d'1 l/m². A la tarda s'escaparan alguns ruixats i tempestes que avui afectaran encara un petit de grup de comarques del nord-est com ara el Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà. Com més al sud i més a Ponent, més sol farà.

Demà la inestabilitat augmentarà clarament al nord-est i cal tenir en compte la possibilitat d'aiguats que puguin acumular més de 30 o 40 l/m² en poca estona. De manera més local, al final del dia es podrien arribar a superar els 100 l/m². Ja al matí es podrien formar ruixats curts, però intensos, en indrets de l'Empordà, i serà sobretot a la tarda quan els xàfecs i les tempestes guanyaran protagonisme i podran afectar qualsevol lloc de les comarques de Girona. De cara al vespre aquestes pluges intenses també arribaran probablement a sectors d'Osona, el Vallès, el Maresme i fins i tot a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Ara mateix l'avís per intensitat de pluja del Meteocat és de perill moderat de cara a demà, però és bastant probable que durant el matí s'enfili a perill alt en unes quantes comarques. Fixeu-vos com al mapa de probabilitat d'acumulacions de més de 20 l/m² de demà es marquen valors molt alts al voltant de l'Empordà: és un indicador que la possibilitat d'aiguats en aquesta zona és important.

Probabilitat en tant per cent que demà s'acumulin més de 20 l/m2

En menor mesura, els xàfecs també afectaran el Pirineu i el Prepirineu, on la cota de neu pot arribar a baixar dels 2.000 metres a última hora del dia. Divendres al matí el temps encara serà insegur a la costa i al prelitoral centrals i a la tarda es poden repetir alguns aiguats, en aquest cas encara més concentrats entre el Baix Empordà, el Gironès, la Selva i el nord del Maresme. Durant la nit de dijous a divendres i al llarg de divendres els xàfecs sobtats i intensos també podran afectar les Balears, sobretot Menorca i el nord de Mallorca.

El cap de setmana el temps serà radicalment diferent. El sol predominarà i en tot cas quedaran algunes boires i núvols baixos matinals a la Catalunya Central i en fondalades prelitorals. El temps estable i assolellat marcarà com a mínim tota la primera part de la setmana que ve.

El canvi de temps comportarà un nou gir cap a la tardor. Demà i divendres, les màximes més altes amb prou feina passaran dels 20 graus, les matinades de divendres i de dissabte gairebé a tot arreu es baixarà dels 15 graus i en molts indrets la temperatura caurà per sota dels 10. Temperatures d'octubre avançat que no duraran gaires dies: a partir de diumenge la temperatura farà una pujada notable que marcarà bona part de la setmana que ve. Tornaran les màximes de més de 25 graus a Ponent i els migdies seran d'estiuet, sobretot tenint en compte l'ambient de demà i divendres. De nit la temperatura no es recuperarà tan clarament, sobretot en fondalades interiors. El vent de mestral continuarà bufant un parell de dies més, però de cara al cap de setmana tendirà a desaparèixer.

stats