previsions 13/05/2021

La méteo: ruixats molt irregulars abans d'un cap de setmana de calor

Durant la tarda s'escaparan gotes en moltes comarques i demà al matí tornarà a ploure a l'est

2 min

BarcelonaAvui les temperatures més altes s'han donat en comarques del sud i al prelitoral central. Destaquen els 26 graus de màxima de Tortosa i d'Aldover, els 25 de Vallirana i Castellbisbal, o els 24 de Tarragona i de l'Ametlla de Mar. Després d'un mes d'abril marcadament fred, des de fa uns deu dies ens hem instal·lat en temperatures bastant normals per a l'època. Hi ha hagut pujades i baixades, però en el conjunt de Catalunya la mitjana de temperatura de set dies s'ajusta a hores d'ara a la normalitat de l'última dècada.

El pas d'un front farà que durant la tarda els ruixats de poca durada guanyin terreny: plourà en punts del Pirineu i Prepirineu, però també és probable que, poc o molt, les pluges s'estenguin per altres comarques interiors o fins i tot de la costa. Sempre pluges poc abundants i de poca durada. A prop de mar al migdia la temperatura no pujarà tant com ahir. El canvi es notarà sobretot al sud de la Costa Brava, on avui la màxima baixarà de 2 a 4 graus respecte a ahir.

Demà els ruixats es concentraran a la meitat est i n'hi haurà més al matí que a la tarda. Sobretot plourà en comarques com la Garrotxa, el Gironès, la Selva o el Baix Empordà. El temps també serà insegur al Vallès, al Maresme i al voltant de Barcelona, però en aquests indrets la pluja serà més aïllada i menys abundant. De matinada i a primera hora també es podrien escapar ruixats aïllats a Menorca. En canvi, a Ponent i al sud farà més sol que avui. Demà al matí el mestral bufarà amb ratxes de 50 o 60 km/h al sud.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

El cap de setmana continuarà havent-hi moltes estones de cel enterbolit o mig ennuvolat, però gairebé no plourà. Els núvols seran més espessos al nord i a Ponent que no pas a la costa, però tot i així gairebé no plourà enlloc. Diumenge s'escaparan alguns ruixats puntuals al Pirineu, sobretot a partir del migdia, sempre pluges minses. Durant el cap de setmana el vent se seguirà deixant sentir de ponent en alguns moments, però no bufarà amb cops forts.

A partir de dissabte la temperatura pujarà clarament. Tot i els intervals de núvols, el termòmetre s'enfilarà de 3 a 5 graus a la majoria de comarques, i diumenge es tornaran a superar els 30 ºC a Ponent i a les Terres de l'Ebre. Aquesta pujada del termòmetre també serà puntual. L'inici de la setmana que ve estarà marcat per un retorn a la sensació de primavera.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge

A llarg termini la incertesa és bastant alta, sobretot pel que fa a la temperatura. Difícilment la primera part de la setmana que ve hi haurà cap tongada de pluges destacable, i com a molt apareixeran ruixats puntuals al Pirineu. Segurament al voltant de dijous tornarà a augmentar la temperatura, però és poc clar si la segona part de la setmana serà gairebé estiuenca o si tornarem a un ambient més fresc.

stats