La méteo

La méteo: sol, boires i temperatures de fins a 25 graus

Entre dimecres i divendres la temperatura tornarà a ser més d'abril que de gener

3 min

BarcelonaMatí de ple hivern i gairebé amb tantes glaçades com ahir. Gairebé la meitat de les estacions que seguim han baixat sota zero i la mitjana de les temperatures mínimes per al conjunt de Catalunya ha sigut una mica més baixa del que tocaria per a l'època per tercer matí consecutiu.

La inversió tèrmica comença a notar-se de valent: mentre en alguns punts del Bages la mínima ha baixat fins als -3 °C, com és el cas de Sant Salvador de Guardiola i Cardona, a Montserrat la mínima ha sigut de 5 graus positius. A Das, la mínima ha arribat als -8 °C, mentre que per sobre dels 2.000 metres a la Cerdanya no s'ha baixat dels 4 graus.

Anomalia diària de les temperatures mínimes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020

El dia ha començat amb bancs de boira al pla de Lleida i a l'altiplà central, unes boires que costaran de fer marxar. Al migdia la temperatura pujarà una mica més que ahir en general, però el canvi es notarà molt més en cotes altes del Pirineu i en punts alts del prelitoral que de forma més general.

Avui el pas d'un front aportarà alguns núvols prims, i tant al Pirineu occidental com en altres comarques de l'extrem nord de Catalunya els núvols arribaran a ser compactes en alguns moments del dia. Demà encara circularan núvols alts, però en general la setmana estarà marcada pel temps estable i la manca de pluja o de neu.

La boira sí que serà protagonista a Ponent i en altres fondalades interiors, on la setmana serà més grisa, i a mesura que passin els dies l'ambient serà cada cop més fred i humit.

El canvi de temps més destacable dels pròxims dies serà una entrada d'aire molt càlid que tornarà a provocar temperatures de plena primavera. El termòmetre s'anirà enfilant progressivament a mesura que passin els dies, i no serà fins dijous i divendres que les màximes tocaran sostre. En aquest moment de la setmana moltes màximes saltaran per sobre dels 20 graus, i en algunes comarques interiors de Girona es fregaran els 25.

La pujada de temperatura gairebé no es notarà a Ponent, on a mesura que avanci la setmana la boira s'anirà apoderant del temps més clarament i farà baixar el termòmetre. Les temperatures nocturnes no s'enfilaran tant com aquesta setmana, però les glaçades tornaran a desaparèixer.

A llarg termini hi ha molt poques possibilitats que torni a ploure abans que s'acabi el mes de gener. No hi ha el més mínim símptoma de canvis destacables a deu dies vista, i tot fa pensar que el febrer començarà encara sense novetats en el temps. Els mapes d'anomalia de precipitació previstos per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen un panorama d'estabilitat total.

De cara al cap de setmana la temperatura es normalitzarà una mica, però a diferència del que ha passat aquesta setmana no hi ha indicis que aquest pic de temperatures de primavera s'acabi amb un gir brusc cap a l'hivern com el d'aquest cap de setmana.

Gener deficitari, malgrat tot

Divendres la pertorbació Juan va deixar una regada extensa i molt profitosa, amb diferència la més important que hi ha hagut a Catalunya des del 19 d'octubre. A Tarragona no plovia tant en un sol dia des de l'aiguat de Santa Tecla del 2022. Capitals com Lleida, Mollerussa, Tàrrega o les Borges Blanques ja sumen entre 35 i 45 l/m² aquest mes, cosa que fa que sigui el mes més plujós des del juny o juliol passats.

La part negativa és que les capçaleres dels rius de les conques internes de Catalunya gairebé no van rebre precipitació, de manera que els embassaments d'aquest àmbit pràcticament no notaran les pluges i nevades, i seguiran baixant els pròxims dies.

Evolució diària dels embassaments de les conques internes

De fet, malgrat les pluges i nevades, el mes de gener en general a Catalunya té pinta que s'acabarà amb menys precipitació del que tocaria si agafem com a referència les dades del període 2009-2020. A hores d'ara el dèficit és del 30%, i no hi ha indicis que en el tram final del mes la dada pugui millorar.

Mentre moltes comarques de Ponent i del sud han rebut més pluja del que seria habitual al cor de l'hivern, al nord-est les precipitacions han sigut escassíssimes un cop més. Al pantà de Darnius-Boadella amb prou feines s'ha passat dels 5 l/m², a Cassà de la Selva i a Banyoles dels 8. A la Vall d'en Bas i a la Bisbal d'Empordà n'han caigut 12. Són dades que no arriben ni al 25% del que caldria esperar.

stats