La méteo

La méteo: cap de setmana amb boires, núvols prims i temperatures ja no tan altes

Aquest divendres encara hi haurà moltes màximes de més de 20 graus, però els pròxims la temperatura començarà a normalitzar-se

3 min

BarcelonaHem entrat en un altre episodi de temperatures descontrolades. Aquest matí les mínimes encara han sigut una mica més altes que ahir, però l'estancament i la inversió tèrmica eviten que de nit els termòmetres marquin valors gaire alts en general.

La inversió tèrmica és fortíssima a les capes baixes de l'atmosfera, com reflecteixen diversos exemples d'aquest matí: a Cardona la mínima ha sigut de 0,4 graus, mentre a Montserrat la temperatura ha sigut gairebé d'estiu: 16,9 °C. Un altre exemple és la diferència entre els 0,5 °C de Guardiola de Berguedà i els 14,7 del Santuari de Queralt. Fins i tot a Barcelona la diferència és marcada: al Zoo s'ha baixat fins a 7,5 graus mentre que al Tibidabo la mínima ha sigut de 12,7.

A Montserrat, la temperatura mínima actual d'avui, 16,9 °C, és amb diferència la més alta registrada al gener com a mínim des del 2009. Fins ara el valor més alt eren els 15,5 de l'1 de gener del 2022. Molts altres observatoris de muntanya estan registrant mínimes de rècord d'un mes de gener per més d'un o dos graus: al Santuari de Queralt, al Puig Sesolles del Montseny, a Boí, a Certascan... en general les mínimes d'avui en observatoris elevats no tenen precedents en un mes de gener com a mínim des del 2009.

Ahir de mitjana les màximes van ser 7,5 graus més altes del que tocaria, valors que agafant com a referència el període 2009-2020 serien normals per Sant Jordi. A la Vall d'en Bas el termòmetre va escalar fins als 23,1 °C, la temperatura més alta per a un mes de gener amb dades des del 2000. A l'Observatori de l'Ebre i a Constantí es va arribar a 23,3 °C, i a Vinyols i els Arcs a 23,2.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

Avui la temperatura encara pujarà més i demà es mantindrà molt alta. Avui i demà els 20 °C se superaran amb facilitat en moltes comarques de la meitat est, i cal esperar fins i tot alguns registres de fins a 25 °C, sobretot en comarques de Girona.

El dia ha començat amb bancs de boira extensos al pla de Lleida i mala visibilitat també a la Catalunya Central i en sectors del prelitoral. Ahir a Lleida amb prou feina es va passar dels 10 graus i avui les màximes seran encara més baixes en moltes comarques de Ponent. Avui no és gens descartable que la boira aparegui també arran de mar. L'aire exageradament càlid, al xocar amb el mar fred, pot generar bancs de boira sobre el Mediterrani i en alguns punts de la franja litoral que rebaixin clarament la temperatura. Això pot passar de forma local sobretot en comarques del sud i del centre.

Imatge d'aquest matí del canal de boira del Meteosat

De cara al cap de setmana l'ambient es normalitzarà una mica, i tot fa pensar que sense que hi hagi canvis bruscos, a mesura que avanci la setmana que ve la temperatura serà cada cop més hivernal. Baixaran les temperatures diürnes molt més que les nocturnes. Alguns models de previsió fan pensar que el pas de petits fronts durant el cap de setmana podria aixecar una mica les boires, de manera que mentre en general la temperatura recularà, a Ponent podria pujar.

Els pròxims dies també farà sol, però a mesura que ens acostem al cap de setmana cada cop hi haurà més moments de cel enterbolit. Dissabte i diumenge ens creuaran diverses masses de núvols que, si bé no complicaran en absolut el temps, sí que poden fer que els dies no siguin tan clars. Entre dilluns i dimarts els núvols podrien ser més espessos, però no plourà enlloc.

No hi ha el més petit símptoma de precipitacions destacables a deu dies vista, i tot fa pensar que el febrer començarà sense novetats en el temps. El mapa de probabilitat que en total durat els pròxims nou dies s'acumulin més de 5 l/m² dona ben poc senyal fins i tot al Pirineu, un fet molt poc habitual que demostra com de persistent i de potent serà l'anticicló dels pròxims dies.

Probabilitat que en total durant les pròxims nou dies s'acumulin més de 5 l/m2
stats